kaarslichtAngelique Berendse, moeder van een jongere die door zelfdoding om het leven is gekomen, roept 11 februari uit tot Nationale dag voor slachtoffers en nabestaanden door zelfdoding. Een dag om stil te staan bij iedereen die door zelfdoding om het leven is gekomen. Maar ook een moment van bezinning, om begrip te tonen over het waarom en wat het daarna met de nabestaanden doet.

Zelfdoding heeft vaak een hele nare negatieve bijklank. Dit stuit vaak op onbegrip en nog meer vragen bij de nabestaanden. Vaak worden zij geconfronteerd met vragen die zij krijgen van omstanders. Dit is niet alleen heel moeilijk, maar ook zeer emotioneel omdat men blijft doorvragen. Iemand stapt niet zomaar uit het leven, en laat vaak zoveel vragen na.

Ook richtte zij een facebookpagina op om mensen die worstelen met zelfmoordgedachten, of nabestaanden te helpen.

Vooral jongeren, waarvan de hersenen nog niet helemaal volgroeid zijn, handelen soms impulsief, levens beƫindiging bij jongeren is vaak een impulsieve handeling. Hier zijn meestal geen grote problemen of depressies aan vooraf gegaan. Een puber brein wil op het cruciale moment het laten stoppen van de pijn en neemt beslissingen die het zelf niet overzien kan.

 

-advertenties-

-goede doel-