20160202 76459Iemand aanspreken op zijn gedrag, een gesprek aanknopen, maar ook: weten wat je zelf op kan knappen en waar je hulp bij nodig hebt, van bijvoorbeeld handhaving of politie. De Buurtvaders hebben veel praktische zaken geleerd tijdens hun cursus sociale communicatie. Maar de training bestond zeker niet uit het aanleren van trucjes, aldus docent Paul Tijssen van Match-it opleidingen: “De cursus gaat ook over je jezelf, hoe sta jij in een situatie? Hoe reageer je bijvoorbeeld op spanning? De groep was onderling heel open over zichzelf zo leer je het meest en krijg je een sterk team”. Naast gesprekken werd er ook geoefend met een acteur, zodat je heel direct kan zien wat jouw actie voor reactie kan oproepen.

De Buurtvaders is een project van Stichting MOOI en bestaat uit een groep vaders in de wijk Buytenwegh, die elke week rondlopen in de wijk. Zo maken zij de wijk veiliger, houden de boel in de gaten en spreken jongeren die bijvoorbeeld overlast geven aan op hun gedrag. Eén van de buurtvaders: “We laten vaak de keuze aan de jongeren zelf, dat werkt het beste. We wijzen ze erop dat bv rotzooi achter laten niet mag, maar gaan er niet met een opgeheven vingertje naast staan. Je kan het maar beter van ons horen dan van de politie, zeggen we dan, dan heb je meteen een boete aan je broek!”

20160202 76440 20160202 76448

 

De vaders zetten zich in als Buurtvader omdat zij zelf bijvoorbeeld ook kinderen hebben. “Ik gun mijn kinderen, maar ook andere kinderen in de wijk een fijne, leefbare buurt!”. Een van de buurtvaders is werkeloos en vertelt dat het heel goed voelt om zo iets te kunnen betekenen voor de buurt.

Coördinator Ronald Breedijk: ”We zijn serieus als het moet, maar lachen hoort erbij. Het is een hele fijne en gezellige groep. Zo hou je het ook vol: door het met z’n allen te doen en elkaar te steunen.” De Buurtvaders lopen nu vooral op de vrijdagavond in Buytenwegh, maar willen graag uitbreiden naar bijvoorbeeld ook de zaterdagavond. Vaders die Buurtvader willen worden, kunnen zich melden bij Ronald, liefst van verschillende culturele achtergrond. Ronald: “Het is moeilijk om mannen van Nederlandse afkomst te vinden voor de Buurtvaders, maar ook die jongeren wonen hier in de wijk.”

Aanmelden als Buurtvader? Neem contact op met Ronald Breedijk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel nr 06 41558830.

-advertenties-

-goede doel-