Gaper 2Het Stadsmuseum Zoetermeer besteedt in een speciaal Verzamelkabinet aandacht aan bijzondere verzamelingen van Zoetermeerders. Tot en met 3 april 2016 is het Verzamelkabinet ingericht als Gaper-kabinet met een selectie uit de verzameling van Wolfram Querfurth.

Gapers
Gapers worden al eeuwen gebruikt als uithangbord van apothekers en drogisterijen. De gaper had als doel om klanten te trekken, maar was ook een kwaliteitsaanduiding. Gapers hebben een karakteristiek uiterlijk. De mond staat open. Dit is echter niet om te gapen, maar om medicijnen in te nemen. Soms ligt er een pilletje op de tong. De grimas van veel gapers is te verklaren door de vieze smaak van het medicijn.

Al aan het einde van de 16de eeuw werden gapers aan de gevel van apotheken en drogisterijen bevestigd. In die tijd ontstond er een voorliefde voor exotische dingen uit Turkije, China en Japan. De exotische afkomst van de gaper staat symbool voor de herkomst van de ingrediënten van de medicijnen. Er was veel handel met landen in ‘de Oost’. Europeanen haalden er tot dan toe onbekende specerijen. De specerijen werden gedroogd en verkocht door een drogist. Gapers hebben daarom vaak een exotisch uiterlijk met bijvoorbeeld een tulband. Het is ook een verwijzing naar de oosterse geneeskunst, die hoog stond aangeschreven.

De verzameling van Wolfram Querfurth
Wolfram Querfurth is een verwoed verzamelaar. “Er zijn wel meer dingen waar ik mij aan kan vergapen”, vertelt hij, “Ik verzamel al jaren gapers. In een tijd dat nog niet iedereen kon lezen en schrijven, was een menselijk hoofd met open mond, soms uitstekende tong, een herkenbaar symbool voor een apotheker. Waarom de Gapers met open mond geportretteerd zijn, kan meerdere redenen hebben, zoals een medische controle of het innemen van medicatie. Vanaf 1988 werd door de firma Intec (farmaceutisch bedrijf ) een serie kleine replica's uitgegeven van deze zeldzame uitsluitend Hollandse gewoonte, om deze bijzondere traditie te behouden voor het nageslacht.”

Komt u uit Zoetermeer en heeft u ook een bijzondere verzameling die u wilt exposeren in het Verzamelkabinet? Meldt u aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het Gaper-kabinet t/m 3 april 2016
Stadsmuseum Zoetermeer
Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735
www.stadsmuseumzoetermeer.nl

-advertenties-

-goede doel-