Zoetermeer droomt! Het project Buurtdromen laat dromen werkelijkheid worden via crowdfunding. Uit gesprekken over samenspraak bleek dat er in Zoetermeer ideeën in overvloed zijn. Het ontbreekt de mensen vaak alleen aan een duidelijke route om het idee te realiseren. Buurtdromen is één van de middelen om de inwoners meer mogelijkheden te geven om hun droom voor de buurt waar te maken.
De gemeente ontving 13 buurtdromen van inwoners. Dit zijn ideeën die een positieve bijdrage leveren aan de buurt, straat of de hele stad, maar waar geen budget voor beschikbaar is. De dromen worden neergezet op de website, waarna de initiatiefnemers van de Buurtdroom gaan proberen om zoveel mogelijk mensen te bereiken en mee te laten helpen om de droom werkelijkheid te laten worden. De eerste Buurtdroom is van Wijktuin Broekweg die dromen van een lange tafel in de tuin om met z’n allen gezellig te lunchen.
Help jij ook mee aan deze droom? Kijk dan op www.buurtdromen.nl.
Wethouder Robin Paalvast gaf het officiële startsein. Met één druk op de knop ging de website live. Inwoners hebben 30 dagen de tijd om het beoogde bedrag in te zamelen. Daarna kunnen de initiatiefnemers het idee uitvoeren. Paalvast is enthousiast: “Met Buurtdromen ondersteunen en faciliteren we de initiatieven die de samenleving zelf initieert, organiseert en uitvoert. Een mooi voorbeeld van een creatieve manier om samen met andere inwoners de wijk of de stad nog prettiger te maken om te wonen. Als er genoeg mensen allemaal een (kleine) bijdrage leveren komen de mooiste dromen uit.”
Hoe werkt het?
Iedereen kan een idee voor buurtdromen insturen, via de Buurtdromen site. Er volgt dan eerst een gesprek met een ambtenaar van de gemeente, die ook zal bekijken of het idee het beste past bij Buurtdromen. Misschien kun je wel beter terecht bij Wijk aan Zet of bij bijvoorbeeld het Cultuurfonds? Als het project door Buurtdromen wordt opgenomen, kunnen de initiatiefnemers verder aan de slag: door hun netwerk aan te spreken en mensen te betrekken bij hun project proberen zij het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. Geld wat gestort wordt komt op een rekening bij de gemeente te staan en wordt uitgekeerd als het streefbedrag bereikt is. Lukt dit niet dan krijgen alle deelnemers hun geld terug.
Video: Roy Wolters, Wolters Producties