De presentatoren van de organisaties en de wethouders in het CKC

De presentatoren van de organisaties en de wethouders in het CKC

De gemeente Zoetermeer heeft een innovatie budget van € 500.000 ter beschikking gesteld om vernieuwing en innovatie binnen de zorg in Zoetermeer te stimuleren. Instellingen die gevestigd zijn in Zoetermeer werden in november vorig jaar uitgenodigd om mee te denken en initiatieven te ontwikkelen die resulteren in kwaliteitsverbetering van de zorg.

De gemeente ontving in korte tijd maar liefst vijftien voorstellen van diverse organisaties. Door samen te werken kwamen samenwerkende organisaties snel tot vernieuwende ideeën en de daadkracht om hier ook vorm aan te geven. Instellingen werden dan ook uitgedaagd om in samenwerking met ten minste één andere instelling tot een aanvraag te komen.

Van de vijftien aanvragen zijn er zeven gehonoreerd en deze werden dinsdagavond 9 februari door de organisaties zelf gepresenteerd in het CKC. In de zeven presentaties werd aandacht gevraagd voor initiatieven op het gebied van preventieve jeugdreclassering, de toeleiding naar jeugdhulp, de verbetering van zorgcoördinatie en financiële begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking.

Gezond ouder worden begint in de baarmoeder

Eén van de presentaties werd verzorgd door dokter Lieke de Jong, huisarts in Zoetermeer, namens de Stichting Georganiseerde Eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ) in samenwerking met het Verloskundig Samenwerkingsverband Zoetermeer en de Jeugdgezondheidszorg (JGZ): het project ‘Gezond ouder worden begint in de baarmoeder’. Ze legde met veel passie uit hoe d.m.v. dit initiatief in een vroeg stadium gewerkt gaat worden aan voorwaarden voor een gezonde, veilige en zorgeloze toekomst voor kinderen.

Mantelmaatjes

Germien la Grand van Palet Welzijn hoopt door de toekenning van haar project meer bekendheid te kunnen geven aan de situatie van jonge mantelzorgers. Ook zal de ondersteuning aan hen die thuis de zorg voor een ouder, broertje of zusje deels op zich nemen, worden vergroot door mensen in de omgeving nauwer te betrekken bij de situatie. De uitwisseling van ervaring tussen jonge mantelzorgers zal worden gestimuleerd via een project ‘mantelmaatjes’.

Hulp bij financiële zelfstandigheid

Het brede samenwerkingsverband tussen MEE Zuid Holland Noord, Mooi Zoetermeer, Humanitas, het JIP, SBO de Horizon, de Pleysierschool en het ID College gaat samen met een aantal scholen in Zoetermeer de financiële zelfredzaamheid van jongeren met een (licht) verstandelijke beperking vergroten. Er is een preventief maatprogramma ontwikkeld voor deze doelgroep.

Wethouders enthousiast

Het college, dat de gemeenteraad had overtuigd om voor deze vernieuwing in de zorg een half miljoen euro uit te trekken, was enthousiast over de voorstellen. Wethouder van Leeuwen (Jeugd): “Met zulke mooie voorstellen hoop ik dat we ook mooie resultaten kunnen realiseren voor de Zoetermeerse jeugd”. Wethouder Vugs van Onderwijs en Zorg: ”De organisaties hebben echt gekeken naar wat er mist in het zorgaanbod. Met partners hebben ze plannen die al lang op hun verlanglijstje stonden, maar waar geen geld voor was, nu kunnen inbrengen. Anderen hebben juist totaal nieuwe ideeën uitgewerkt of zich laten inspireren door anderen”. Ook wethouder Kuipers van Participatie is blij met de voorstellen: “Vaak zie je dat jeugdzorg of medische zorg vaak gepaard gaat met financiële problematiek als schulden of inkomensterugval. Ik ben blij te zien dat sommige voorstellen ook de problematiek van schulden of armoede meenemen in hun oplossingen”.

-advertenties-

-goede doel-