20160212 76639

Met een gezamenlijke druk op de knop startten de wethouders de presentatie en het feestjaar van de Meerpolder

De Zoetermeerse Meerpolder is één van de best bewaarde geheimen van de regio, de oudste droogmakerij is een uniek natuurgebied in de Randstad. Dit jaar bestaat de Zoetermeerse Meerpolder 400 jaar. In Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg wordt deze mijlpaal gevierd met een aantal feestelijke activiteiten waar bewoners in de komende maanden aan kunnen deelnemen.

De wethouders Robin Paalvast (Zoetermeer) en Floor Kist (Leidschendam-Voorburg) stonden vrijdag 12 februari kort stil bij het belang van de Zoetermeerse Meerpolder voor de beide gemeenten. “Het is een mooi gebied, waar het fijn is om te zijn”, aldus wethouder Kist. Wethouder Robin Paalvast vult nog aan: “Dit gebied is uniek en kent een rijke historie. Al in 1616 werd begonnen met de drooglegging van de polder, wat eerst een groot moeras was”.

20160212 76644 20160212 76632
Student Lucas Pol met zijn maquette van de Meerpolder  

 

Lucas Pol, student bouwkunde aan de TU Delft, gaf zijn droomvisie op de Meerpolder. Hij schetste de bezoekers aan de hand van een presentatie en maquette een Meerpolder die als openlucht supermarkt dienst kan doen. Alle producten uit de schijf van vijf kunnen in de Meerpolder op natuurlijke wijze verbouwd worden, waarna bezoekers de lokale producten kunnen kopen of genieten van een lunch in het restaurant.

Vervolgens genoot het gezelschap van een boerenlunch in het restaurant Aa-Zicht, met zicht op de Meerpolder.

20160212 76634 20160212 76647

 

Het hele jaar zullen er activiteiten zijn om het 400 jaar bestaan van de polder te vieren. De eerste activiteit is nu al begonnen: een fototentoonstelling over de Meerpolder van FotoGroep Zoetermeer, die gratis te bezoeken is aan woonzorgcentrum de Gondelkade.

Film Club Zoetermeer zal een film maken over de polder en een toneelstuk komt er van de hand van Storytellers. Naast de routes voor wandelen en fietsen die er nu al zijn zal er ook een geo-caching wandeling komen in de Meerpolder. Tot slot komt er een fotowedstrijd waarbij iedereen wordt uitgedaagd de Meerpolder zo verrassend mogelijk in beeld te brengen. De winnaar krijgt een rondvaart door de polder in de Zoetermeerse rondvaartboot De Meervaarder.

 

Video: Jacques van Herten

-advertenties-

-goede doel-