platanen 2Vorig jaar hebben op straat gesprekken plaatsgevonden in twaalf deelgebieden over de overlast gevende platanen in de wijk Seghwaert. Het project Platanen is deze week in een nieuwe fase gekomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen dinsdag het eerste van een reeks van twaalf besluiten genomen. Dat betekent dat nu duidelijk is wat er met de platanen in het deelgebied Gaardedreef – Dadelgaarde gaat gebeuren. Acht bomen in deze buurt worden vanaf augustus gekapt, 2 bomen worden extra gesnoeid om de overlast te beperken.

Samen met bewoners

Uitgangspunt is geweest het behoud van het groene karakter van de wijk en het zoveel mogelijk verminderen van de overlast en risico's. Tijdens de straatgesprekken zijn oplossingen besproken als extra snoeien, aanpakken van wortelopdruk, kappen van bomen en zo mogelijk terug planten van bomen en struiken. Over de bomen waarover tijdens de gesprekken geen eenduidig besluit kon worden genomen, is afgesproken dat het college dan het besluit neemt. Robin Paalvast, wethouder duurzaam en groen: “Ik kijk terug op een succesvol samenspraaktraject waar we in goed overleg met bewoners tot oplossingen zijn gekomen. Daar wil ik deze bewoners graag voor bedanken. Nu is het tijd voor de volgende stap: de daad bij het woord voegen en starten met de uitvoering.”

In het samenspraaktraject is gebleken dat een grootschalige aanpak minder goed werkt dan de straatgesprekken waar nu voor is gekozen. Robin Paalvast: “Het lijkt meer tijd te kosten om in kleine groepjes met bewoners te praten over de bomenoverlast, maar het blijkt nu toch efficiënter te zijn. Een pluspunt is ook dat de bewoners meer tevreden zijn en zich echt gehoord voelen.”

Uitvoering

Eind februari start het snoeien dat in de straatgesprekken is afgesproken. Het snoeien zal een forse verandering van het straatbeeld betekenen. Het snoeiwerk moet plaatsvinden voordat er weer blad aan de bomen komt. Daarom kunnen de werkzaamheden niet wachten op de afronding van álle collegebesluiten. Ook de bomen die gekapt gaan worden, worden nu zo nodig gesnoeid. De aannemer die het snoeien uitvoert zal dit tijdig aankondigen via een brief in de buurt. Ook de aanplant van nieuwe bomen en struiken en de aanpak van de wortelopdruk in de bestrating worden in het voorjaar uitgevoerd.

In elk collegebesluit wordt vermeld welke bomen gekapt gaan worden. Zodra een collegebesluit is genomen start de vergunningaanvraag voor de betreffende bomen. Het is mogelijk tegen een verleende omgevingsvergunning bezwaar te maken.

 

-advertenties-

-goede doel-