pa vo stedelijkcollegeZoetermeer start dit jaar met een pilot, waarbij de komende drie jaar alle scholen van het primair- en voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs extra bezocht worden. Tijdens de bezoeken wordt gekeken naar de absentieregistratie en verzuimaanpak. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst met de Inspectie van het Onderwijs gesloten. Door de bezoeken, gaan scholen bewuster aan de slag met het verbeteren van hun verzuimaanpak. Isabelle Vugs (wethouder onderwijs): “Ik ben blij dat Zoetermeer meedoet. Een landelijke evaluatie toont aan dat de schoolbezoeken bijdragen aan een daling van verzuim en schooluitval.” Delft, Pijnacker-Nootdorp en Westland gaan ook deelnemen.

Vorig schooljaar telde Zoetermeer 20.626 leerplichtigen. Over de meerderheid van deze leerlingen kwamen geen (verzuim)meldingen binnen. Door een intensievere verzuimaanpak van de gemeente en beter meldgedrag van scholen steeg het aantal meldingen in het Mbo wel. Door bijvoorbeeld huisbezoeken zijn jongeren beter in beeld en kunnen zij geholpen worden.

Het is Zoetermeer gelukt om het mooie resultaat van het afgelopen schooljaar vast te houden. De schooluitval onder de jongeren tot 23 jaar is 2,7% (260 jongeren) gebleven. Gedurende het schooljaar stopten 380 jongeren met hun opleiding. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar stonden 120 daarvan weer ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Het overgrote deel (84%) hiervan viel niet onder de leerplicht of kwalificatieplicht, maar wordt wel door de gemeente begeleid richting school, werk of dagbesteding.

-advertenties-

-goede doel-