IMG 20160218 143812Geluidsoverlast, overhangende takken, pesterijen; veel mensen hebben wel eens last van hun buren. Als buren verschillende leefpatronen hebben kunnen ruzies en irritaties ontstaan. Gelukkig komen de meeste buren daar samen wel uit maar soms ontstaat er een conflict dat niet op te lossen lijkt en waardoor een normale omgang niet meer mogelijk is.

Buurtbemiddeling helpt in Zoetermeer bij het oplossen van problemen tussen buren. De buurtbemiddeling boekt in onze stad prima resultaten en werd onlangs door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid bekroond met een Plus-certificaat. Directeur Hans Roskam van Stichting MOOI! kwam coördinator Mariëtte Knoop feliciteren met het behalen van het certificaat.

Mariëtte begeleidt als coördinator inmiddels al ruim 7 jaar de vrijwilligers die bij Buurtbemiddeling de gesprekken voeren met buren. “De benadering van mensen maakt heel veel verschil”, vertelt Mariëtte, “je moet eerst rustig contact leggen en nooit beginnen met ‘je moet..’. Wij willen de mensen juist laten nadenken over hoe het misschien anders zou kunnen.” De bemiddelaars zijn dan wel allemaal vrijwilliger, maar met veel kennis van zaken en speciaal getraind in conflictbemiddeling. Iedere bemiddelaar heeft zijn eigen stijl, waarin altijd het respect voor beide buren voorop staat.

Zelf is Mariëtte ook af en toe betrokken bij de gesprekken als mediator, zij draait de vraag graag eens om. Niet ‘wat is de klacht, waar ben je boos over’, maar ‘wanneer ben jij tevreden, wat zou er veranderd kunnen worden?’. Als mensen zelf met een oplossing komen is de kans veel groter dat beide partijen weer tevreden naar huis gaan!

Onenigheid tussen buren heeft een negatieve invloed op de sfeer en de leefbaarheid in de wijk. In veel gevallen kan buurtbemiddeling uitkomst bieden. 60 tot 70 % van de bemiddelingen heeft een positief resultaat, waardoor de buren er samen weer uitkomen. Zo zijn in 2015 al 140 buurtbemiddelingsgesprekken gehouden.

Buurtbemiddeling is kosteloos en beschikbaar voor alle inwoners van Zoetermeer.

-advertenties-

-goede doel-