bardia 2Bardia in actie met teammaat Stefan Buchly van Botwinnik

Bardia Galehdari (1994) stapte onlangs binnen bij Botwinnik, dat aan deze speler een enorme aanwinst heeft. Eind 2013 stond Bardia op de 25e plaats onder de topspelers van Iran met een rating van 2227. In september 2015 deed hij mee aan het in Iran fameuze schaaktoernooi van Hamedan met 232 deelnemers: het 12e Avicenna (een beroemde Iraanse filosoof uit de Middeleeuwen) toernooi dat gewonnen werd door de bekende Spaanse grootmeester Oleg Korneev met 9,5 uit 11. Bardia werd 25e met de mooie score van 7,5 pt. Uit FIDE-data blijkt dat zijn hoogste FIDE-rating 2254 was en dat hij op dit moment nog altijd een rating heeft van 2080.

bardia 1Botwinnik2 – sc HTV2 3-5
Helaas verloren de schakers van het Zoetermeerse Botwinnik 2 op 3-3-2016 hun thuiswedstrijd van Schaakcombinatie HTV2 met 3-5 waardoor de Zoetermeerders nog steeds met 3 punten op de voorlaatste plaats staan in de HSB-klasse 1A, met nog 1 ronde te spelen. Maar de nederlaag was duidelijk niet te wijten aan Bardia Galehdari die met een fraaie zege aan het eerste bord zijn visitekaartje afgaf.

Botwinnik1 – DSC4 4,5-3,5
Bij Botwinnik1 twee nieuwe gezichten op 10-3-2016: Bardia Galehdari en Maurice Manoch (terug van weg geweest). DSC pakte een 0-2 voorsprong en een tijdlang was het heel spannend of Botwinnik dat nog kon repareren. Maar Thom Beeren gaf het goede voorbeeld met een fraaie winst, en dat maakte de stand weer gelijk. Vanaf dat moment kwamen bijna (?) alle spelers van Botwinnik beter te staan, maar tot 3,5-3,5 werd alles remise. Alleen Bardia speelde nog. En hoe. Hij had een stuk geofferd voor twee pionnen die samen met nog een pion voorwaarts gingen, en uiteindelijk zette hij alles om in een veelbelovende stand met een sterk ondersteunde pion op de zevende rij met intussen een gelijk aantal stukken. En ondanks grote tijdnood werd het een schitterende winst, en klaterde er spontaan een applaus op, wat heel ongebruikelijk is bij het schaken. Bardia zette hiermee Botwinnik1 op een al met al verdiende winst van 4,5-3,5! Hierdoor voegt Botwinnik zich bij de twee koplopers van de HSB-Promotieklasse. Met nog twee ronden te gaan hebben de drie koplopers 10 punten uit 6 wedstrijden.

-advertenties-

-goede doel-