MRP 20150312 134121 01Op donderdag 17 maart, vindt het 3e Zoetermeerse VMBO Beroepenfeest plaats in de Dutch Innovation Factory. Bijna 1.000 leerlingen van het Stedelijk College, Oranje Nassau College Clauslaan en Oranje Nassau College Parkdreef gaan in gesprek over werk en werkdag met een recordaantal van 241 beroepsbeoefenaars.

Wethouder van onderwijs, mevrouw Isabelle Vugs, opent het Beroepenfeest om 13.00 uur. Samen met collega-wethouder de heer Taco Kuiper van Sociale Zaken is zij de hele middag actief als een van de 35 ‘matchmakers’. Dit houdt in dat ze leerlingen helpen zoeken naar de professionals uit hun Top 3, het voeren van gesprekjes en het maken van matches.

De voorzitter van de Sociaal Economische Raad, mevrouw Mariëtte Hamer, is tijdens het Beroepenfeest speciale gast. Als ambassadeur van VMBO On Stage reikt zij tijdens de laatste ronde van het Beroepenfeest de prijzen uit voor de mooiste leerling-visitekaartjes waarna ze het Beroepenfeest voor de leerlingen afsluit. Na het vertrek van de leerlingen richt mevrouw Hamer het woord tot de beroepsbeoefenaars en vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt. Mariëtte Hamer is sinds 10 september 2014 voorzitter van de Sociaal Economische Raad.

Bedrijfsleven investeert in toekomst
Het Zoetermeerse bedrijfsleven investeert in hun toekomstige collega’s en medewerkers door de jongeren een beter beeld te geven van hun beroep. De vmbo-leerlingen worden, als toekomstige vak kanjers, op deze manier in het zonnetje gezet. Zoetermeer is een van de 12 gemeenten die het project Onderwijs On Stage realiseren. Onderwijs On Stage is een initiatief van ondernemer Corine Korrel en is gestart in 2007. Het is een succesvol concept gebleken met groot draagvlak bij deelnemende scholen, bedrijfsleven en gemeenten.

Leerlingen moeten goed voorbereid worden op keuzes die ze gaan maken. Het is dus belangrijk om vóór de daadwerkelijke beroepskeuze al te investeren in de beroepsoriëntatie van jongeren. De Beroepenfeesten van On Stage leveren een belangrijke bijdrage aan die voorbereiding. On Stage is door de Tweede Kamer 'examenwaardig' bevonden en toegevoegd aan de lijst van LOB-voorbeeldprogramma’s waaruit scholen kunnen kiezen.

De Beroepenfeesten zijn exclusief toegankelijk voor leerlingen van de deelnemende scholen. In Zoetermeer zijn dat het Stedelijk College, Oranje Nassau College Clauslaan en Oranje Nassau College Parkdreef. De leerlingen uit 2e en 3e klassen zijn voorbereid op het bezoek aan het Beroepenfeest en de Doe Dag. Ze kregen een op maat gemaakte training ‘Junior Networking’, gingen in hun mentor-les aan de slag met loopbaancompetenties, ontwierpen zelf hun persoonlijke visitekaartje en werken met het routeboekje van On Stage: het On Stage Paspoort, waarin ze o.a. hun beroepen- Top 3 noteren.
Op 31 maart, de Doe Dag van Zoetermeer On Stage, brengen de leerlingen een werkbezoek aan de beroepsbeoefenaars waarmee ze tijdens het Beroepenfeest een match hebben gemaakt.

Op www.zoetermeeronstage.nl  is een overzicht te zien van alle deelnemende professionals en bedrijven die zich hebben aangemeld. Alsook van de begunstigers en vrienden die Zoetermeer On Stage een warm hart toedragen en een bijdrage leveren door het verstrekken van subsidie of sponsoring van materialen en diensten. Zonder deze deelnemers en bijdragen zou het Beroepenfeest niet kunnen plaatsvinden.

-advertenties-

-goede doel-