Zoetermeer kunsthorstenIn de populieren aan de Hitchcockstrook woont al langere tijd een (echt-) paar boomvalken. De boomvalk is een bedreigde trekvogel die in Afrika overwintert, maar hier broedt. Vanwege takuitval en overlast worden de populieren aan de Hitchcockstrook over enige tijd gekapt. Om die reden is voor het daar aanwezige nest een tweetal alternatieven gecreëerd aan de Meerpolder en in het Buytenpark.


Kunsthorst
De 'nieuwe' nesten voor de boomvalken woorden ook wel kunsthorsten genoemd. Deze kunsthorsten zijn gemaakt van flexibele takken. In de kunsthorsten is wat vulling aangebracht zodat het nest ‘gebruikt’ oogt, wat voor boomvalken een voorwaarde is om te broeden. Klimmers van Hoek Hoveniers hebben de nesten in februari al geplaatst. Dankzij deze nesten kan Zoetermeer boomvalken alternatieve woonruimte bieden.


Samenwerking
De gemeente heeft nauw samengewerkt met de Vogelwerkgroep Zoetermeer. Met Bureau Stadsnatuur is een plan gemaakt voor de locatie van de kunsthorsten. Wethouder Robin Paalvast: ”Groen en natuur zijn erg belangrijk voor de Zoetermeerder. Omdat de bomen waar deze beschermde vogels in broedden op de nominatie stonden om te worden gekapt hebben we op deze manier gezorgd voor een alternatief voor de in deze regio zeldzame boomvalk. Soms zijn ook kleine dingen belangrijk om de natuur een handje te helpen”.

-advertenties-

-goede doel-