IMG 0940

Foto: In het midden Nathalie, met links Ann en rechts één van de vrijwilligers.

 

Nathalie van der Zwaan is al drie jaar nauw betrokken bij de Meve kledingbank in Palenstein. Eerst als vrijwilligster in de 'winkel' (Noot van de redactie: Meve is een stichting zonder winstoogmerk. In de winkel kan niet gekocht worden. De kleding is gratis af te halen door mensen die bij Meve ingeschreven staan) en sinds deze maand als directrice. Zij kent de Kledingbank door en door en is gek op haar team. Samen met storemanager Ann Bel en de 20 vrijwilligers is zij er op gebrand om de winkel nog bekender te maken onder de bewoners van de wijk.

 

Samen met Ann en de andere vrijwilligers

Ann is al ruim anderhalf jaar bij de Kledingbank en vertelt hoe zij bij de stichting terecht is gekomen. "Op Facebook zag ik dat er vrijwilligers gezocht weden en ik ben langs gegaan. Na een leuk gesprek ben ik dezelfde dag nog begonnen. Ik kwam hier binnen en ben sindsdien niet meer weg te slaan," zegt Ann met een grote glimlach. Zij wordt vooral enthousiast van het mensen helpen. "Vindt u dit goed staan, vragen mensen aan mij. Nou dan is het erg leuk om mee te denken. Mensen zoeken het liefst een setje kleding bij elkaar". Wat zij zeker ook leuk vindt is de sfeer onder collega's.

IMG 0943 IMG 0945

"Als het niet zo leuk was, had ik het niet gedaan"

Nathalie: "Het is hier is hier een enorm leuk team, niet alleen als we in de winkel zijn, maar vaak gaan we na het werk even wandelen of sporten. Laatst hebben we samen gegeten en veel plezier gemaakt. Toen Raimond, bedenker en oprichter van de Kledingbank Meve, mij vroeg of ik directrice van de locatie Palenstein, moest ik daar wel even over nadenken. Het is best een verantwoordelijkheid die je op je neemt".

De verantwoordelijkheid durft ze aan en de doorslag gaf vooral het leuke team. "Zonder dit leuke team had ik het niet gedaan".

 

Nieuwe plannen heeft Nathalie genoeg

De ruimte in het gebouw aan het Van Duvenvoordepad 13 is beperkt. De kasten zijn nog van de begintijd en bieden niet genoeg ruimte voor de hoeveelheid kleding die Nathalie graag in de 'winkel' wil hebben. Zij wil vooral meer kleding kunnen ophangen. "Nu liggen de stapels opgevouwen kleding eigenlijk te hoog, meer rekken zou daarbij zeker helpen" zegt de kersverse directrice. Inmiddels is er een aanvraag gedaan bij een fonds om goede rekken aan te kunnen schaffen en is het wachten op het antwoord van dit fonds.

Nathalie wil graag meer contact met partijen in de wijk en de contacten binnen het gebouw met de andere 'ambachten' versterken. "Samen met de vrijwilligers hebben we bedacht dat het goed zou zijn om hier een rommelmarkt te organiseren op het plein voor het gebouw. Het lijkt mij leuk om dat te doen met een modeshow, om te laten zien wat voor een leuke kleding wij hebben. Misschien ook met een Sale zodat we voor de stichting iets meer inkomsten hebben?"

Het grootste probleem dat Nathalie op dit moment heeft is het feit dat het soms lastig is om de wijkbewoners te bereiken. Er wonen veel verschillende culturen in de wijk, met elk hun eigen taal en gewoontes. Een poster ophangen om de mensen er op te wijzen dat ze gebruik kunnen maken van de Kledingbank helpt niet echt. "We moeten het hebben van mond tot mond reclame," zegt Nathalie en Ann beaamt dat. Het is dan ook niet raar dat zij de Kledingbank Palenstein meer willen laten zien en daar is een rommelmarkt een goed middel voor.

Naast de 'winkel' valt ook het sorteercentrum onder de verantwoordelijkheid van Nathalie. Daar komen dagelijks zakken vol kleding binnen die door vrijwilligers uitgezocht worden en naar de juiste plaats gebracht worden. Van jurk tot gymschoen, er komt van alles binnen. Wanneer kleding kapot is gaat het naar een organisatie die de kleding repareert, de rest gaat naar de winkel in Palenstein of Meerzicht. Wanneer daar onvoldoende ruimte is dan kan het tijdelijk naar de opslag.

Het is voor Nathalie soms nog wat onwennig in haar nieuwe functie, maar haar grote enthousiasme, het leuke team en de goede plannen zorgen ervoor dat ze snel groeit in haar rol. En precies die groei past zo goed in het idee van Meve (Met Elkaar, Voor Elkaar).

 De Kledingbank is ook te volgen via de Meve Facebook

 

Foto's: Ernst van Erkelens,  ernst.vanerkelens.nl

 

-advertenties-

-goede doel-