DSC 0746Zondagmiddag 13 maart vond in het Stadsmuseum Zoetermeer de feestelijke prijsuitreiking plaats van de ontwerpwedstrijd voor ‘HET souvenir van Zoetermeer’. Wethouder Cultuur en Citymarketing Robin Paalvast overhandigde de eerste prijs aan de familie Ouwerkerk voor het ontwerp ‘Zoetermeer, stad naar mijn hart!’: een liefdesslot, zoals in grote steden door geliefden vaak aan bruggen wordt gekluisterd.

Zoetermeer heeft, in tegenstelling tot vele andere steden, nog geen kenmerkend souvenir. Tegen de achtergrond van de tentoonstelling ‘Gestold geluk’ heeft het museum samen met Floravontuur Promotie Zoetermeer een wedstrijd uitgeschreven om HET souvenir van Zoetermeer te ontwerpen. De jury was blij verrast en onder de indruk van alle inzendingen. Er zijn uiteindelijk 19 inzendingen binnengekomen die heel verschillend zijn, maar allemaal het unieke karakter van Zoetermeer vertegenwoordigen. Zoetermeer als historische stad, groene (fiets-)stad, stad met interessante architectuur, ICT-stad, slaapstad of juist als innovatieve stad; verwerkt in kunst, sieraden, snoepjes, likeurtjes, slotjes, hartjes, pennen, vingerhoedjes of ovenwanten: de ontwerpers hebben allemaal een andere creatieve invalshoek gekozen. Riboet Verhalenkunst bracht een lied ten gehore waarin alle inzendingen op een ludieke manier geïntroduceerd werden. Het lied “Oh Zoetermeer, Sweet Lake City .. wat ben je mooi … you are so pretty” werd verkondigd door Elsbeth Vernout en de Zoetermeerse muzikant Jorden van der Leeden.

De wethouder had in zijn speech speciale aandacht voor de inzendingen die via Stichting Piëzo waren binnengekomen. Er waren kinderen aanwezig van een van de basisscholen waar Stichting Piëzo activiteiten begeleidt. Zij brachten ‘Het grote hart van Zoetermeer’ mee, een kunstwerk van klei, dat de gastvrijheid van Zoetermeer verbeeldt.

DSC 0767 DSC 0785

 

Vervolgens maakte de wethouder de winnaars bekend: “De jury heeft het niet makkelijk gehad en heeft gekeken naar uitvoerbaarheid, originaliteit, brede inzetbaarheid en of het ontwerp het karakter van Zoetermeer goed vertegenwoordigt. Op de derde plaats is geëindigd ‘De Z van Zoetermeer’ door Wolfram Querfurth. De jury is van mening dat de vorm origineel en aansprekend is, maar ziet alleen kansen om dit als souvenir in productie te nemen als dit ontwerp eerst als landmark van 10x10 m langs de A12 wordt gerealiseerd. Daarna zijn de mogelijkheden eindeloos om de vorm in het klein te verwerken als kenmerkend souvenir, van plantenbak en water-cooler tot koekje. De tweede prijs, en dit is uniek, is ook voor Wolfram Querfurth met zijn inzending ‘Droomstad’. Een tas, een kussen of de originele combinatie van kussen in de tas of een kussen als tas. De jury was onder de indruk van de multifunctionaliteit van dit ontwerp, dat Zoetermeer als ‘Stad van mijn dromen’ neerzet. De tas met kussen kan meegenomen worden naar concerten, festivals of in het vliegtuig en kan gebruikt worden bij museum- en strandbezoek. De jury heeft een dergelijke handige combinatie nog niet eerder gezien.”

De eerste prijs is uiteindelijk gewonnen door de familie Ouwerkerk met het ontwerp ‘Zoetermeer, stad naar mijn hart’: een liefdesslot in de vorm van een hartje, zoals in grote steden door geliefden vaak aan bruggen wordt gekluisterd. De wethouder zei hierover: “Centraal in het ontwerp staat de liefde voor de stad, die je deelt met anderen. De jury ziet dan ook een doosje voor zich met 2 slotjes: één om op te hangen op een speciaal centraal in de stad gecreëerde ‘Hangplek’, die misschien juist in Zoetermeer eens geen brug is. Ook omdat onderzoek uitwijst dat al dat staal helemaal niet zo goed is voor bruggen. En de ander om mee te nemen op reis om elders op te hangen, als teken van liefde voor de stad. Zoetermeer verovert de wereld!”

In een later stadium wordt in een praktische brainstormsessie met de ontwerpers en ondernemers de uitvoerbaarheid van de drie ontwerpen verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat in ieder geval het winnende ontwerp in productie zal worden genomen en over enige tijd daadwerkelijk te koop zal zijn in Zoetermeer.

 

Foto's: Gerard van Warmerdam, www.zonerama.com/Link/Album/1254553

{phocagallery view=category|categoryid=289| imageid=0|limitstart=0|limitcount=200| fontcolor=#B88A00|bgcolor=#C5EFFD |bgcolorhover=0A62A9|imagebgcolor=#FFD24D| bordercolor=transparent|bordercolorhover=#86B300| detail=1|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|float=left}

-advertenties-

-goede doel-