Gidsen van de Reinildagroep op zomerkamp in 1959Gidsen van de Reinildagroep op zomerkamp in 1959

Zaterdag 4 juni 2016 houdt Scoutinggroep John McCormick (JMC) een groots jubileumfeest in verband met het 70 jarig bestaan van de vereniging.

Onderdeel van de JMC-dag is een reünie bij clubhuis De Chute in het Zoetermeerse Van Tuyllpark. Van 16.00 tot 22.00 uur zijn alle oud-leden van harte welkom voor de 70’s party. Gezellig samen herinneringen ophalen aan de hand van (meegebrachte) foto- en logboeken. Daarnaast zijn ruim 15.000 foto’s en meer dan 575 nieuwsberichten uit de krant digitaal te bekijken. Natuurlijk ontbreekt het kampvuur niet en zal er een foodmarket zijn voor de nodige hapjes en drankjes.

Oud-leden kunnen zich aanmelden voor de reünie via een link op de website www.johnmccormick.nl. Omdat veel adresgegevens uit oude ledenlijsten niet meer kloppen hoopt de scoutinggroep veel oud-leden via berichten in de krant, sociale media en door mond-tot-mondreclame te bereiken.

iScout2016Het initiatief tot het oprichten van de oudste Scoutinggroep in Zoetermeer werd op 17 maart 1946 genomen. Jan van Well, pastoor van de St. Nicolaasparochie, deed dit samen met Frans Buytendijk (Hopman) en Flip Rademaker (Vaandrig). De padvindersgroep kreeg de naam ‘St. Nicolaasgroep’ mee. Binnen een jaar werd de verkennersgroep uitgebreid met een welpenhorde. De opkomsten werden gehouden op de zolder achter het parochiehuis van de St. Nicolaaskerk.

In 1947 vroeg de pastoor onder andere aan Mevrouw Moers, ook iets te gaan doen aan padvinderij voor meisjes. Zij begonnen met een kabouterkring. Zij hielden hun opkomsten op een zolder tegenover de parkeerplaats van het parochiehuis.

Na de kabouters kwamen er ook gidsen. De meisjesgroep koos voor de naam ‘Reinilda’.

In de jaren zestig veranderde er erg veel. Op allerlei terreinen kwam men tot andere inzichten. In 1971 vond dan ook het samengaan van de jongens en meisjes in één groep, de Nicolaasgroep, plaats. Omdat beide zolders door de gemeentelijke brandweer werden afgekeurd om als groepshuis te dienen kreeg de groep als noodbehuizing een boerderij aan de Bijdorplaan toegewezen.

Op landelijk niveau besloot men, onder invloed van de gewijzigde opvattingen, tot een fusie over te gaan. In plaats van vier verschillende padvindersorganisaties kwam er één organisatie met een landelijk bureau in Leusden. De naam Padvinderij verdween, men gaf de voorkeur aan een naam die ook in het buitenland herkenbaar zou zijn. De naam: ‘Scouting Nederland’, die in 1973 werd ingevoerd, geeft duidelijke verbintenis met de wereldwijde Scouting beweging. De Nicolaasgroep werd een stichting, niet meer verbonden aan de rooms-katholieke kerk, en stond open voor kinderen van alle gezindten.

Verkenners van de Nicolaasgroep op zomerkampOp 1 januari 1974 werd de Nicolaasgroep onder een nieuwe naam, ‘Scoutinggroep John McCormick’, op het landelijk bureau ingeschreven. Via een gemeentevoorlichter is voor de naam John McCormick gekozen omdat hij als voorbeeld kan dienen voor anderen. Hij heeft zich ten dienste gesteld van anderen. Zijn motieven waren: vriendschap en vrijheid voor iedereen.

John McCormick was een Amerikaanse boordschutter die tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 22 februari 1945 een noodlanding in de Geerpolder nabij Zoeterwoude moest maken. Hij verstopte zich in een hooiberg van hoeve Voorzorg in Zoetermeer. Toen hij daar werd ontdekt sloot hij zich aan bij het Zoetermeerse verzet en werd, in afwachting van de bevrijding, ondergebracht in een jachthuis in Zevenhuizen. Door verraad werd het jachthuis op 29 april 1945 aangevallen door 25 Duitsers. Bij die schietpartij kwam de 23-jarige McCormick om door een schot in het achterhoofd. Op 4 mei werd hij op de begraafplaats in Zevenhuizen begraven. Na de bevrijding, op 31 oktober, werd hij met militaire eer herbegraven bij de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat in Zoetermeer.

Nog steeds verzorgen elk jaar op 4 mei de oudere leden van Scoutinggroep John McCormick, op verzoek van de gemeente Zoetermeer, de kranslegging bij de dodenherdenking in het Wilhelminapark. Traditiegetrouw worden vooraf bloemen gelegd bij het graf van McCormick.

Clubhuis De ChuteIn 1975 werd in overleg met de gemeentelijke instanties, bouwplannen ontwikkeld om een groepshuis in het Van Tuyll sportpark te bouwen in opdracht van de gemeente Zoetermeer. Scoutinggroep John McCormick bestond toen uit circa 65 jeugdleden en één spellokaal was meer dan voldoende. De groep werd echter steeds groter en in 1987 was het nodig om ‘De Blokhut’ uit te breiden. Dit was echter alleen mogelijk door middel van privatisering. Na de verbouwing kreeg het groepshuis de naam: ‘De Chute’, van de parachute van John McCormick en vanwege het puntdak dat het gebouw had. De parachute werd toen ook het nieuwe logo van de scoutinggroep.

In 1999 werd het huidige clubhuis aan de andere kant van het Van Tuyll sportpark gebouwd. Door de ontwikkelingen in Zoetermeer moest de oude Chute weg om plaats te maken voor de SilverDome, een schaats- en evenementenhal. Op 15 januari 2000 werd de nieuwe Chute feestelijk in gebruik genomen.

Anno 2016 heeft de groeiende scoutinggroep negen speltakken voor leden tussen de 5 en 23 jaar: de Bevers (5-7 jaar), de Sioniehorde (Welpen, meisjes 7-11 jaar), de Dewanihorde (Welpen, jongens 7-11 jaar), de Gidsen (Scouts, meisjes 11-15 jaar), de Verkenners (Scouts, jongens 11-15 jaar), de Vrijbuiters (jongens en meisjes van 12 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen), de Explorers (15-18 jaar), de Pivo’s (Roverscouts 18-21 jaar) en de Palostam (21+).

Bij Scouting JMC word je uitgedaagd je persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen met uitdagende activiteiten. Hoe ouder je bent, hoe groter en uitdagender het avontuur. Elke week houden de verschillende leeftijdsgroepen hun twee uur durende opkomsten in en om clubhuis De Chute in het groene Van Tuyll sportpark. Naast deze opkomsten wordt er een enkele keer een weekend gehouden en als afsluiting van het seizoen is er een zomerkamp van een week. In verband met het jubileumjaar gaan alle leden van 9 t/m 16 juli 2016 gezamenlijk op kamp naar Kasterlee in België.

Meer informatie over scoutinggroep John McCormick en vele foto’s van 1946 tot nu zijn te vinden op de website www.johnmccormick.nl.  

uitnodiging

-advertenties-

-goede doel-