Nieuwb2Stichting Hospice Zoetermeer en Buurtzorg Nederland hebben samen een bouwplan ontwikkeld voor het vestigen van een hospice met een buurtzorgpension. Het zal gevestigd worden op de hoek van de Schinkelweg en de Schoolstraat.

Het hospice zit nu nog in het woonzorgcentrum ‘t Seghe Waert. De grootte hiervan is te klein voor een stad zo groot als Zoetermeer. Het heeft maar drie bedden en zou er in ieder geval zes moeten hebben.  Soms kunnen aanvragen nu niet gehonoreerd worden. En er is steeds meer vraag naar de zorg die een hospice te bieden heeft, zeker gezien de vergrijzing. De komst van een nieuw, groter hospice is dan ook noodzakelijk. Wethouder Vugs kwam een aantal jaar geleden voor het eerst in het Hospice en schrok van de omstandigheden: ''Het hospice was echt veel te klein en geen plek waar je de laatste levensfase zou willen door brengen. ''

Een buurtzorgpension is voor mensen die uit het ziekenhuis komen en even meer zorg nodig hebben dan ze thuis kunnen krijgen. Meestal blijven deze mensen niet langer dan zes weken in het buurtzorgpension. in de bouwplannen krijgt het hospice zes kamers op de begane grond en het pension negentien kamers op de eerste verdieping.

Wethouder Isabelle Vugs: 'Een mooie ontwikkeling. Na een traject van jaren met praten, plannen maken en onderzoeken,is het nu eindelijk zo ver dat er concrete stappen kunnen worden gezet. Dit is een belangrijke voorziening in onze gemeente, die ervoor zorgt dat mensen in een kwetsbare periode in hun leven in Zoetermeer kunnen blijven.'

Start procedure

Het terrein op de hoek van de Schoolstraat en de Schinkelweg (waar vroeger een gymzaal stond) is vanwege de rustige en groene omgeving geschikt voor deze nieuwbouw. De gemeente is eigenaar van dit terrein. Om de nieuwbouw mogelijk te maken, moet de gemeente afwijken van het bestemmingsplan. Het College van B&W heeft vandaag besloten de hiervoor benodigde procedure in gang te zetten.

Speelterrein en groen

Het terrein waar het hospice met buurtzorgpensioen komt is nu nog een speelveld. De gemeente wil die speelmogelijkheid behouden in de buurt Daarom wordt het veld verplaatst naar de andere kant van de Schoolstraat. Ook staat er een groene haag op de locatie van de nieuwbouw. Deze haag wordt verwijderd. De gemeente compenseert dit door de groene verbinding tussen de Buurvaart en het Wilhelminapark te versterken. Hierover wordt nog overlegd met het hoogheemraadschap.

Informatiebijeenkomst: De gemeente houdt op donderdag 31 maart tussen 18.00 en 20.00 uur een inloopbijeenkomst. Omwonenden zijn dan welkom in het bedrijfsrestaurant aan de Frankrijklaan 6.

 

Foto: impressie van de nieuwbouw

-advertenties-

-goede doel-