fotoexpositie cjoe 16maart2016

 Shehbaz in gesprek met Elianne Hinnen tijdens de expositie

Een jaar lang hebben ongeveer een tiental deelnemers een fotografiecursus gevolgd bij ontmoetingscentrum Cjoe in de wijk Seghwaert. De cursus werd woensdag 16 maart afgesloten met een expositie van de beste foto’s. Deze waren tentoongesteld voor vrienden, familie en geïnteresseerden. De cursus fotografie werd verzorgd door Elianne Hinnen. Heleen van Os organiseerde de expositie.

Bij de cursus kwamen zowel de technische kanten alsook de creatieve kanten van het fotograferen aan bod. De cursisten zijn enkele keren samen op foto-excursie geweest naar bijvoorbeeld een manege of naar de markt in Rotterdam om zo gezamenlijk foto’s te maken rondom een thema.

Er waren verschillende mensen die deelnamen aan de cursus. Zowel mensen met psychosociale problemen, cliënten van zorginstelling Fonteynenburg maar ook gewoon andere mensen uit de buurt. De deelnemers vertelden trots over hun foto’s en ervaringen. Enkele verhalen achter de foto´s kwamen naar boven. 

 

Enkele deelnemers aan het woord

DIANE is trots!

Wat doet het met je als je je eigen foto´s zo ziet op de expositie?

“Trots! Ik wilde altijd al foto’s maken. Vroeger heb ik sportfotografie gedaan. Nu kwam deze cursus op mijn pad. Ik heb vanaf het begin meegedaan. Een jaar lang. Het was een gezellige groep. Soms was het ook wel moeilijk.”

Wat vond je het leukste?
“Het leukste vond ik het bezoek aan de manege. En ik heb ook mijn angst voor paarden overwonnen, want het zijn wel mooie dieren waar ik ontzag voor heb.”

EDWIN ontdekte nieuwe invalshoeken

Kun je iets vertellen wat je hebt geleerd van de cursus fotografie?

“Je leert veel over de instellingen van de camera. Soms is het moeilijk, maar vooral ook leuk. Ik heb ook geleerd om dingen uit een andere hoek te bekijken. Soms komen mensen met hele onverwachte invalshoeken. Mensen met een beperking zijn soms de gevoeligste mensen. En gevoelige mensen nemen juist veel waar en tonen creativiteit. Het leukste vond ik de diversiteit van de (deelnemende) mensen. Mensen leren zichzelf te uiten. Je ontdekt je creatieve kant”

MOURICE was vliegensvlug

Een adelaar in volle vlucht is te zien op de foto van Mourice. Hij vertelt trots hoe hij met de snel vliegende adelaar moest meebewegen om een goede foto te maken. “Hierdoor is de adelaar scherp in beeld en de achtergrond wazig.”

Heb je ondanks je ervaring toch iets nieuws geleerd?

“Ik heb geleerd hoe je binnen foto’s kunt maken met weinig licht, maar toch zonder flitser te gebruiken; door een hoge gevoeligheid in te stellen.”

Elianne Hinnen (docente)

Elianne heeft de cursus in totaal twee maal gegeven. Nu deze cursus voorbij is neemt Elianne afscheid van Cjoe & Fonteynenburg.

“Wat me het meeste is bijgebleven zijn de verrassende foto’s van de deelnemers. Mensen zien soms iets wat je zelf over het hoofd ziet.”

ASHWIN hielp mee

Ashwin is een van de meer gevorderde deelnemers. Hij vertelt dat hij graag zijn mede-cursisten hielp met het technische gedeelde van het fotograferen.

“Je leert kijken op een andere manier. Meer secuur. Het leukste vond ik dat we gezamenlijk overal naar toe gingen om foto´s te maken.”

 

De expositie blijft 2 tot 3 maanden te bezichtigen in de eetzaal van Fonteynenburg. Een nieuwe cursus fotografie van Cjoe start op maandag 4 april 2016.

Locatie Fonteynenburg / Cjoe
’t Seghe Waert
Vaartdreef 115, Zoetermeer

Meer informatie over Cjoe

 

Foto door cursist: Ashwin's Fotografie

-advertenties-

-goede doel-