20160310 78959Wat is uw ervaring met internet? Zo startte wethouder Isabelle Vugs de eerste Dialoog van Zoetermeer over digitale vaardigheden, waarbij 45 Zoetermeerders met elkaar in gesprek gingen. Op initiatief van Bibliotheek Zoetermeer, Gemeente Zoetermeer en Rabobank Regio Den Haag kwamen de inwoners op 10 maart bij elkaar in de Hoofdbibliotheek. De Dialoog leverde tips en aanbevelingen op, waarmee de drie organisaties aan de slag kunnen om inwoners de hulp te bieden die zij nodig hebben.

Eerste stap
De avond was een eerste stap in het verkennen van de manier waarop de ondersteuning van mensen die digitale vaardigheden missen verbeterd kan worden. De gesprekspartners bestonden uit cliënten van maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en medewerkers van Bibliotheek, Gemeente en Rabobank.
Uit de gesprekken bleek dat niet iedereen internet kan of wil gebruiken. Redenen zijn o.a. het ontbreken van kennis over hoe Internet werkt en wat mensen ermee kunnen doen. Ook het argument privacy-schending kwam veelvuldig ter tafel. Deelnemers zeiden dat ze veel belang hechten aan het behouden van privacy. Opvallend was verder dat een aantal mensen nadrukkelijk aangaf behoefte te hebben aan persoonlijk contact, via een consulent aan de telefoon of via een balie. Digitale informatie alleen is voorlopig niet voldoende. Er waren ook mensen die thuis helemaal geen pc hebben, dus ook geen internet.

20160310 78977

20160310 78972

 

Internet voor alle burgers
20160310 78976Wethouder Vugs benadrukte in haar welkomstwoord waarom het zo belangrijk is dat iedereen betrokken wordt bij de ontwikkelingen op internetgebied en dat alle burgers gebruik moeten kunnen maken van internet. Daarvoor is ondersteuning nodig vanuit verschillende Zoetermeerse organisaties. Veel mensen worden al geholpen door organisaties als SeniorWeb Zoetermeer, Limor, Piëzo MIM, de gemeente, de Bibliotheek en Rabobank Regio Den Haag, individueel of via cursussen.

De Dialoog van Zoetermeer leverde veel actie- en verbeterpunten op. Joke Mos, directeur van de Bibliotheek gaf aan dat Gemeente, Rabobank en Bibliotheek een plan van aanpak zullen maken om Zoetermeerders nog meer de ondersteuning te gaan bieden waar zij behoefte aan hebben.

-advertenties-

-goede doel-