De KNNV afd. Zoetermeer vraagt uw hulp bij het inventariseren van opvallende wilde planten in Zoetermeer. Regelmatig belichten we een soort die op dit moment in bloei staat of dat spoedig gaat doen. Het gaat om in het wild levende plantensoorten, die wettelijke bescherming genieten. De Flora- en Faunawet verbiedt het plukken, uitgraven of vernielen van deze soorten. Als bekend is waar deze planten voorkomen kan er in het beheer beter rekening mee gehouden worden. Ook als deze planten in uw tuin staan, kunt u dit opgeven.

Plant van de maand april

Wilde Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

Wilde kievitsbloem 2015 JV

De ‘Wilde’ kievitsbloem is een bolgewas uit de leliefamilie met klokvormige paarsachtige wit geblokte bloemen. Een enkele keer komen er ook planten voor met geheel witte bloemen. Door zijn grasvormig blad vallen de planten vóór de bloei nauwelijks op. De Wilde kievitsbloem komt van nature voor in de drassige graslanden van Noordwest Overijssel, bij Zwolle en in de aangrenzende uiterwaarden bij het Zwarte water. Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse populatie kievitsbloemen komt hier voor. De soort groeide hier vroeger zelfs zo talrijk dat de bloemen in ruikers werden verkocht. Van oudsher komt de kievitsbloem voor in gebieden die 's winters onder water staan. Daarbuiten komt de soort op enkele plaatsen als stinzenplant voor. Maar je kunt haar ook in tuinen en verwilderd aantreffen. Tegenwoordig is Wilde kievitsbloem in de meeste tuincentra gewoon te koop. Gekweekte planten vertonen opvallend vaak witte bloemen.
Met name in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw zijn de ‘eitjes’ (bolletjes) van de Wilde kievitsbloem in het openbaar groen in Zoetermeer op verschillende locaties geplant. De bloemen worden opvallend vaak door aardhommels bestoven. Na de bestuiving vormen zich relatief grote zaden die luchtholten bevatten en daardoor drijvend op het water nieuwe groeiplaatsen kunnen bereiken. Vooral het feit dat het acht jaar duurt voordat de plant zich uit zaad tot een bloeiende plant ontwikkelt maakt haar erg kwetsbaar. Ook grondverzet wil nog wel eens helpen bij de lokale verspreiding van de bolletjes.

De Wilde kievitsbloem is een van de eerste planten waarvoor in ons land wettelijke bescherming noodzakelijk was. In Zoetermeer is de soort 9 keer waargenomen op 6 verschillende groeiplaatsen. De meeste kans om de soort aan te treffen heeft u op grazige, redelijk natte plekken in groeistroken en parken. Wilde kievitsbloem kan zowel in de volle zon als in de (half)schaduw voorkomen op groeiplaatsen die pas na half juni gemaaid worden.

Weet u deze soort ergens in Zoetermeer te staan? KNNV Zoetermeer wil het graag weten. Wij vragen u uw waarnemingen graag met vindplaats (GPS-coördinaten of straat met huisnummer, park), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-