'Selfies' heet de nieuwe expositie van fotograaf Ton van Zeijl die te zien is bij het Terratorium in de Dorpsstraat. Ton heeft verschillende mensen gevraagd om een glamourselfies te maken.

 

 DSC 2072

Ton van Zeijl exposeert. Foto: Fati Daut

 

Ton van Zeijl is sinds 1988 fulltime fotograaf, en maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. “Mijn vrije werk kenmerkt zich door de diversiteit. Het geeft me de mogelijkheid om thema’s en technieken uit te diepen. Het doel tijdens mijn opdrachten is om samen, maar ook in vrijheid, met de klant beelden te maken die onderscheidend zijn.” Het werk van Ton is van 26 maart t/m 28 april te zien in het Terratorium.

 

De fotograaf als schilder


Bij het maken van vrij werk laat Ton zich inspireren door zijn eigen leven, en de dingen die hem bezig houden. “Mensen in Montreal” ging over mijn vader, kort na zijn dood. Mensen, vol in het leven, die hun weg vinden in een bruisende stad vol herinneringen. De serie ‘Women’ onderzocht de manier van afbeelden van het vrouwelijk lichaam met de digitale middelen van dat moment. Bij het maken van mijn vrije werk kan ik zelf bepalen welke onderwerpen, of welke delen, ik in beeld breng: de fotograaf als schilder.

Ton maakt bij veel van zijn werk gebruik van het computerprogramma Photoshop, waarmee hij foto’s kan bewerken. “De mogelijkheden van Photoshop bieden mij de vrijheid om te werken als schilder met fotografische onderdelen. Hierdoor worden vervorming, het gebruik van meerdere beelden in één foto en de plaatsing van elementen in een foto mogelijk. Hierdoor kan ik werken in beelden van bijvoorbeeld Picasso of Diana van der Ley.”

 

Over de kunstenaar


“Mijn carrière, wellicht zelfs mijn leven, laat zich het beste vertalen als een zoektocht. Ik kocht mijn eerste camera toen ik 18 was (een Practica Super TL). Tijdens mijn diensttijd ging ik ook in de doka experimenteren. In 1984 ben ik naar de MTS voor fotografie gegaan en ben ik na 5 (school)jaren avondstudie in 1988 afgestudeerd in portret- en reclamefotografie. Mijn belangstelling voor kunst is in die tijd verdiept. Via kwalificaties, trainingen en cursussen heb ik mezelf verder bekwaamd in het vak.” Ton exposeerde op de diverse plaatsen in Nederland en het buitenland, zoals China, Slowakije en Engeland.

De expositie ‘Selfies’ is van 26 maart t/m 28 april gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. Ton toont tijdens zijn expositie ook de glamourselfies die mensen maakten op zijn verzoek.

De kunstenaar is tijdens de expositieperiode aanwezig op zaterdag 26 maart (12-17 uur), 9 april (14-17 uur) en 23 april (14-17 uur), adres: Dorpsstraat 12.

-advertenties-

-goede doel-