Het plan de derde baan van SnowWorld in Zoetermeer te verlengen van 210 m tot ruim 300 m en te verhogen van 32 tot ruim 70 m kan grote gevolgen hebben voor de omliggende natuur. Het bouwwerk gaat namelijk gedurende belangrijke delen van de dag een aanzienlijk deel van de omgeving in de schaduw zetten, soms ruim 15.000 m². Af en toe reikt die schaduw zelfs tot een eind in de Meerpolder.

schaduw snowworldDit blijkt uit onderzoek dat het Kwaliteitsteam Buytenpark heeft laten verrichten door iTX Bouwconsult in Rijssen. Samen met de daarop gebaseerde oppervlakteberekeningen van de schaduw door een bouwkundige en een technoloog heeft het Kwaliteitsteam deze bevindingen laten toevoegen aan de stukken voor de Raad van State-zitting over SnowWorld, afgelopen donderdag 24 maart 2016. “Hierdoor kan het natuurgebied dat door het uitgebreide bouwwerk nadelig wordt beïnvloed, inclusief de oppervlakte van het bouwwerk zelf, worden geschat op wel 35.000 m², tegen soms nog geen 8000 m² in de huidige situatie - dit inclusief de oppervlakte van het bouwwerk zelf”, schrijft het Kwaliteitsteam in een begeleidende brief.

Het team heeft het onderzoek laten doen om daarmee kracht te zetten bij zijn al sinds een jaar meermalen herhaalde stelling dat de vernieuwde uitgebreide derde baan van SnowWorld, ‘delen van de natuurkern van het Buytenpark niet alleen figuurlijk maar zelfs letterlijk dreigt te overschaduwen’. Het onderzoeksrapport onderschrijft die vrees van het team.
iTX Bouwconsult levert de schaduwbeelden van 16 momenten in het jaar. Het Kwaliteitsteam Buytenpark ziet die resultaten als extra bewijs van zijn stelling dat niet, zoals provincie en gemeente beweren, sprake zou zijn van een beperkte aanpassing maar van “transformatie van en in het Buytenpark”.

Hoogte niet meegerekend

Kwaliteitsteam Buytenpark stelt dat in de plannen voor de uitbreiding de hoogte van het bouwwerk niet is meegerekend. Ook de door de gemeente voorgestelde compensatie van de natuur vindt het Kwaliteitsteam onvoldoende.
Bioloog/ecoloog drs. Winfried van Meerendonk legde in de zitting uit dat door de nieuwbouw een groot stuk droge natuur verloren gaat die niet zomaar te compenseren is met elders, lager gelegen natte natuur, zoals de gemeente nu wil, “omdat daar niet de diersoorten op af komen die juist van droge milieuomstandigheden profiteren”. Hij wees erop dat dit gebied onder meer bezocht wordt door de zeldzame Argusvlinder en beschermde Sikkelsprinkhaan.
Dat niet eerder die invloed van schaduw is bezien komt volgens het Kwaliteitsteam Buytenpark vooral doordat de gemeente heeft verzuimd een volwaardige milieueffectrapportage (mer) te laten verrichten. “Bij zo’n mer had ook worden bekeken wat de effecten van de schaduw van de nieuwbouw zijn op flora en fauna:, aldus de teamleden.

In de zitting wuifde de gemeente al die bezwaren weg. De voor de gemeente optredende advocate mevrouw mr. D. Roelands-Fransen zei: “Volgens ons blijkt dit schaduweffect veel minder groot dan de bezonningsstudie doet vermoeden. De baan zal schaduw veroorzaken, maar de effecten daarvan zijn niet onaanvaardbaar. De strook schaduw is relatief smal en verschuift constant gedurende de dag”.

-advertenties-

-goede doel-