2012 0218004Ook Zoetermeer heeft te maken met verwarde personen. Nu worden deze mensen, als het nodig is, opgevangen op het politiebureau in Zoetermeer, maar dat is geen ideale situatie. Ze verblijven daar vaak in een politiecel en moeten wachten totdat een zorgverlener is gearriveerd. Op het hoofdbureau van politie in Den Haag is de opvang van verwarde mensen meer geschikt. Daar is een speciale ruimte ingericht om hen op te vangen en zijn zorgverleners dag en nacht beschikbaar. Verwarde personen kunnen mensen zijn met psychiatrische problemen, mensen die onder invloed zijn of emotioneel verward zijn.

Snel juiste zorg

Ook voor de Zoetermeerse politie is samenwerking met Den Haag prettig. Burgemeester Aptroot: "De opvang en eerste nazorg in Zoetermeer kost de politie veel tijd. Binnenkort kunnen zij deze tijd weer besteden aan politiewerk nadat een verward persoon overgedragen is aan de hulpverleners op het hoofdbureau in Den Haag.”

Voor de zorgverlening hebben Parnassia (Den Haag) en Rivierduinen (Zoetermeer) een overeenkomst afgesloten. Ook wethouder Isabelle Vugs (Zorg) is blij met de samenwerking: "Mensen die (tijdelijk) verward zijn krijgen nu heel snel de juiste zorg. Iemand die verward is, is niet meteen een crimineel, maar iemand die hulp nodig heeft.”

Samenwerking in de regio

Het Haagse hoofdbureau van politie heeft voldoende opvangcapaciteit en de gemeenten binnen de politie-eenheid Den Haag willen meer regionale samenwerking. Rijswijk maakt al gebruik van de Haagse opvang en naar verwachting sluiten na Zoetermeer ook andere gemeenten hierbij aan.

Landelijk is er veel aandacht voor de opvang van verwarde personen. Het aantal incidenten in Nederland neemt toe. Ook in Zoetermeer is er een stijging, namelijk van 232 incidenten in 2013 naar 296 in 2015.

-advertenties-

-goede doel-