le bo tjalk2In heel Nederland is het aantal leerlingen in het basisonderwijs de afgelopen jaren teruggelopen. Het gevolg daarvan is dat er een overschot aan schoolgebouwen is ontstaan, zo ook in Zoetermeer. Maar er zijn ook andere huisvestingsknelpunten, zoals veroudering van de gebouwen. Alle knelpunten zijn in samenhang bekeken en een nieuw zogenaamd Integraal huisvestingsplan biedt daarvoor oplossingen door de vermindering van de capaciteit te combineren met investeringen in nieuwbouw, uitbreiding, aanpassingen en herschikkingen om de huisvestingssituatie van het basisonderwijs te verbeteren. Hierbij is ook rekening gehouden met mogelijke problemen in de toekomst. Het gaat om een totale investering van 18 miljoen.

Op basis van leerlingenprognoses voor de komende jaren worden voorstellen gedaan voor het terugbrengen van de capaciteit, maar op sommige locaties is het ook nodig om scholen uit te breiden. Die uitbreiding geldt voor vier basisscholen, namelijk De Tjalk , de AMG Schmidtschool en Het Noordeinde. Basisschool Da Vinci krijgt een gebouw voor tijdelijke huisvesting.

Vanwege de urgente situatie zullen de bouwwerkzaamheden beginnen bij de Tjalk. In april zal hier een noodgebouw worden geplaatst voor de leerlingen en de nieuwbouw start in juli dit jaar.

Er ligt ook een voorstel om vier schoolgebouwen eerder dan gepland te vervangen door nieuwbouw, omdat de huidige gebouwen technisch en functioneel verouderd zijn. Nieuwbouw en aanpassingen maken een gedeeltelijke herschikking van de huisvesting mogelijk, zodat scholen passend kunnen worden gehuisvest. Tegelijkertijd wordt zo de capaciteit aan onderwijsgebouwen met ongeveer 10.000 m2 verkleind en daarmee teruggebracht naar de gewenste omvang.

Uitbreiding IKC’s

In dit Integrale huisvestingsplan wordt ook de vorming van negen integrale kindcentra mogelijk gemaakt. Uitbreiding van deze IKC’s is een belangrijk onderdeel uit het collegeprogramma. De IKC’s zijn een plek waar school, kinderopvang, voorschoolse educatie, buitenschoolse opvang, sport, cultuur en de zorg onder één regie met elkaar samenwerken voor een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van kinderen.

Het integraal huisvestingsplan wordt uitgevoerd in de periode 2016-2020.

-advertenties-

-goede doel-