20160413 79939Leerlingen van Basisschool de Meerpaal onthulden samen met kunstenaar Jan Maaskant en wijkwethouder Taco Kuiper het nieuwe, maar ook oude kunstwerk bij hun school. Kunstenaar Jan Maaskant werd 45 jaar geleden gevraagd om een kunstwerk voor de school te ontwerpen. In die tijd werden in de wijk Palenstein vijf scholen ongeveer tegelijk gebouwd. Deze scholen leken zoveel op elkaar dat De Meerpaal zich met het kunstwerk aan de gevel wilde onderscheiden. Het kunstwerk heeft van 1971 tot 2006 aan de gevel van de oude basisschool gehangen. Na sloop van de school is het kunstwerk opgeslagen.

Anja Hepp, Adjunct-directeur van de Meerpaal, heeft zich er jarenlang voor ingezet om het kunstwerk weer terug te krijgen naar de school: “Het hoort gewoon bij onze school!”. Vijf jaar geleden werd het nieuwe gebouw van de Meerpaal opgeleverd, maar de gevel van de school bleek niet geschikt te zijn voor het kunstwerk. In overleg met De Goede Woning is het driedimensionale kunstwerk nu bevestigd aan de zijgevel van de woningen van De Goede Woning aan het Rakkersveld. Het kunstwerk komt op deze manier goed tot zijn recht en is weer een herkenningspunt voor de school.

Leerlingen van groep 7 hebben het kunstwerk driedimensionaal nagemaakt voor de feestelijke onthulling en mochten al hun vragen stellen aan kunstenaar Maaskant. Jan Maaskant, nu 76 jaar, nam alle tijd voor de vragen van de kinderen en legde uit dat iedereen eigenlijk een kunstenaar is ‘als je je fantasie maar gebruikt!’.

20160413 79920 20160413 79921
20160413 79948 20160413 79951
De kunstenaar Jan Maaskant in gesprek met leerlingen van groep 7 en 8 Adjunct- directeur Anja Hepp: "Zo blij dat het kunstwerk nu weer bij ons terug is!"

 

Kunstenaar Jan Maaskant

Het werk van Maaskant bevindt zich in de collectie van onder andere het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag. Het kunstwerk voor De Meerpaal is destijds gemaakt als merkteken voor de school. Het bouwen in de 70-er jaren was zo eenvormig dat Maaskant een duidelijk (minimalistisch) merkteken wilde aanbrengen om de school herkenbaar te maken. Het kunstwerk is van RVS en een enkel onderdeel is geel geschilderd. De elementen zijn opgebouwd uit vierkanten en rechthoeken.

Jan Maaskant Relief oude situatie op school in Palenstein

Het kunstwerk op de 'oude' Meerpaal

 

Video: Roy Wolters, Wolters Producties

 

-advertenties-

-goede doel-