Kunstwerk JannetKunst maken als je doofblind bent? Natuurlijk kan dat. Met de juiste ondersteuning is er heel veel mogelijk. Vijftien mensen die zowel slecht horen als slecht zien, vertellen via kunstwerken hun levensverhaal. De Kunst van Zien is een grensverleggende, reizende expositie. Bezoekers kunnen komen kijken, maar vooral ook voelen en ervaren.

Nu ook in Zoetermeer
De expositie De Kunst van Zien reist gedurende een jaar langs zes locaties. Vanaf 22 april is de expositie te bekijken in Zoetermeer, bij Stichting Welzijn & Zorg Doven (WeZoDo). Mensen met doofblindheid hebben, vanuit hun eigen belevingswereld, naar aanleiding van een foto met een bloem, een kunstwerk gemaakt. Het resultaat is een expositie van vijftien tweeluiken (foto & kunstwerk). Via een simulatiebril, voelbare tekst (braille), geur en een filmpje (via een QR-code) neemt de maker je mee in zijn of haar levensverhaal. De deelnemers zijn tussen de 10 en 65 jaar oud en hebben allemaal een andere verhaal. Sommige van hen zijn doofblind geboren, andere gingen steeds minder zien en horen tijdens hun leven.

Professionele ondersteuning
Voor mensen met doofblindheid is professionele ondersteuning van groot belang voor hun persoonlijke ontwikkeling en deelname aan de samenleving. De ontdekking dat zij daardoor veel meer kunnen dan zij denken zorgt voor meer kracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen en lef. Naast de expositie zijn er op iedere locatie aanvullende workshops waarin de meerwaarde van goede ondersteuning van mensen met doofblindheid naar voren wordt gebracht. Deze zijn interessant voor zorgverleners en mantelzorgers. In Zoetermeer worden voor leden van WeZoDo besloten workshops gehouden. Ben je geen lid en wil je toch graag deelnemen aan een workshop? Stuur dan een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Campagnes voor bekendheid
De term doofblindheid roept vaak vragen op. Weinig mensen weten wat het betekent om minder of niet te kunnen horen én zien. Mensen met doofblindheid zijn vaak niet totaal doof en blind, maar hebben wel altijd beperkingen in horen én zien. Ten onrechte wordt gedacht dat er maar weinig mogelijk is als je doofblind bent. Ook worden mensen met doofblindheid vaak niet begrepen door anderen of niet naar de juiste zorg doorverwezen.

De Kunst van Zien is een van de activiteiten van de campagne Oog en Oor voor Talent; een initiatief van alle organisaties in Nederland op het gebied van doofblindheid. Doel van de activiteiten is aandacht vragen voor de talenten van mensen die niet goed horen én zien. Kentalis is een van de deelnemers aan Oog en Oor voor Talent. Op de website www.ikenkentalis.nl  wordt uitgelegd wat doofblindheid inhoudt en stellen mensen met doofblindheid zich voor in filmpjes en interviews.

 

Stichting Welzijn & Zorg Doven (WeZoDo), 5 Mei-straat 1, 2712 VD Zoetermeer.

Expositie: 22 april tot en met 25 mei. Openingstijden: woensdag 19.30 - 21.30 uur, donderdag 14.00 - 16.00 uur, vrijdag 19.00 - 20.00 uur. Behalve feestdagen (27 april, 4 en 5 mei) en 20 mei.

-advertenties-

-goede doel-