20160425 80607

Dirk van Krimpen van Strukton laat de oude oplegblokken zien

De reparatie werkzaamheden viaducten van het Máximaplein zijn nu in volle gang. In januari werd al een eerste start gemaakt met de reparatie van het viaduct aan het Máximaplein. Vanaf de zomer is op het viaduct in beide richtingen een rijstrook afgesloten omdat de rubberen oplegblokken zijn verschoven. De oplegblokken zijn nodig voor een goede overdracht van de krachten van het rijdek op de fundering van het viaduct.

Het werk liep aanvankelijk vertraging op doordat het niet lukte om de brugdelen van bovenaf op te tillen. Het op te tillen wegdek weegt maar liefst 1000 ton, wat het project zeer complex maakt!

Aannemer Strukton heeft nu gekozen voor een andere methode, waarbij het wegdek slechts 4 centimeter wordt opgevijzeld, precies genoeg om de blokken te vervangen. Dit opvijzelen gebeurt van onderaf, met behulp van waterdruk. Toezichthouder Dirk van Krimpen: “Het is absoluut precisiewerk! Het gaat om enkele centimeters, soms om een millimeter, het team dat hieraan werkt is dan ook zeer goed op elkaar in gespeeld.”

Dat de reparatie hard nodig waren bleek wel uit het feit dat sommige blokken voor de helft weggeschoven waren. Dirk: “Op dat moment rust er geen gewicht meer op dat blok, wat voor de constructie van het viaduct natuurlijk een slechte zaak is!” Gevaar voor de weggebruikers is er niet geweest volgens de heer van Krimpen. Het werk verloopt nu voorspoedig en zal ongeveer 6 weken in beslag nemen. Gedurende deze tijd wordt er beurtelings op werkdagen één rijrichting van het viaduct afgesloten, het blijft steeds mogelijk om onder het viaduct door te rijden.

20160425 80611 20160425 80612
20160425 80615 20160425 80616

 

Opvijzelen met waterdruk

Het brugdeel wordt opgevijzeld door 10 vijzels die tegelijk door waterdruk aangestuurd worden. Heel precies kan zo worden geregeld dat het brugdeel enkele centimeters omhoog ‘geduwd’ wordt. De verschoven rubberen opleggers worden verwijderd en met hoge druk spuiten worden alle lijmresten verwijderd vóór de nieuwe opleggers worden aangebracht. Deze worden vervolgens met twee componenten epoxylijm muurvast op hun plaats bevestigd.

 

Video: Roy Wolters, Wolters Producties

Kijk voor meer Zoetermeer Actief TV op: Zoetermeer Actief TV

-advertenties-

-goede doel-