Bedrijven, opleidingsinstituten en overheden uit de regio Rotterdam/Den Haag gaan samenwerken om meer resultaat te halen uit Big Data. Het nieuwe samenwerkingsverband richt zich op actuele maatschappelijke thema’s als eHealth, zelfzorg en digitale veiligheid. De gemeente Zoetermeer is aangewezen als regionale trekker voor kennis en werkgelegenheid.
Elke organisatie heeft bergen gegevens: klantgegevens, bestellingen, productspecificaties, voorraadgegevens, marktgegevens, zaken die worden getwitterd. Als het gaat over zoveel informatie dat het op meerdere computers moet worden opgeslagen, spreken we van Big Data.
Voor innovatie in de zorg
Big Data kan heel waardevol zijn om producten te ontwikkelen of (gemeente) beleid te maken. Het gebruik ervan staat nog in de kinderschoenen. Er moet nog hard worden gewerkt aan het vinden van de juiste aanpak voor onderzoek en ontwikkeling van producten en diensten. Het consortium dat nu is opgericht wil daar een bijdrage aan leveren. Ze richt zich in eerste instantie op actuele maatschappelijke thema’s als eHealth, zelfzorg en digitale veiligheid.
Zoetermeer thuisbasis
Zoetermeer is door de metropoolregio aangewezen als thuisbasis van het Big data-project. Wethouder Mariëtte van Leeuwen: “Regionale samenwerking is een van de pijlers in het Actieplan Economie dat Zoetermeer vorig jaar is gestart. De toekenning van dit project aan Zoetermeer is één van de resultaten van het Actieplan Economie. Zoetermeer heeft een voorsprong in deze ontwikkeling, omdat wij bedrijven als Atos en onderwijsinstellingen als de Haagse Hogeschool in de stad hebben. Bovendien beschikken we ook over de innovatieve kracht van het Dutch Innovation Park in Zoetermeer."
Werkgelegenheid
“Dat de 23 gemeenten binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) bij dit belangrijke project voor Zoetermeer hebben gekozen zal de ontwikkeling van zowel werkgelegenheid en economie als de ontwikkeling van de positie van Zoetermeer in deze branche een flinke boost gaan geven”, aldus wethouder Mariëtte van Leeuwen.