Bevrijdingsdag 5 mei 2016 valt dit jaar samen met Hemelvaartsdag. Een vrije dag voor een grote groep mensen en een mooie gelegenheid om met z’n allen de Vrijheid te vieren. En dat kan op de Markt in Zoetermeer!

 MG 6750Vanaf 12.00 uur gaat op de Markt het Bevrijdingsfestival van start met een gevarieerd dagprogramma voor jong en oud. Vanaf 18.00 uur gaat het helemaal los bij het avondfestival met optredens van Splendid, Xander de Buisonjé, Gers Pardoel en Racoon. Maar ook op andere locaties in Zoetermeer vinden in het kader van Bevrijdingsdag activiteiten plaats. Dat begint op zondag 1 mei met een koffielezing in Hoofdbibliotheek Zoetermeer over vrijheid en onvrijheid in de kunst in het Berlijn van de 20e eeuw. Vervolgens draait op donderdag 5 mei bij Cameo Filmhuis de Nederlandse oorlogsfilm ‘Süskind’ en kan men die dag ook deelnemen aan een van de Bevrijdingsvaarten mogelijk gemaakt door stichting Rondvaart Zoetermeer.

Het Bevrijdingsfestival wordt georganiseerd door Floravontuur Promotie Zoetermeer en ondersteund door de gemeente Zoetermeer en Fonds 1818.

Start middagprogramma donderdag 5 mei 12.00 uur, Markt Zoetermeer

Om 12.00 uur neemt burgemeester Aptroot het Bevrijdingsvuur in ontvangst dat door een estafetteteam van ARV Ilion ’s nachts uit Wageningen is gehaald. Na het ontsteken van het vuur draagt kinderburgemeester Merinde Aalders het gedicht voor dat ook tijdens de nationale herdenking op 4 mei op de Dam te gehore wordt gebracht. Vervolgens gaat het Open Podium van start met optredens van lokaal talent. Het podiumprogramma bestaat uit optredens van:

12:20 Sophie's Bigband

12:55 Piëzo TalentenAcademie

13:25 Fake It

13:55 Voordragen gedicht door Theo vd Wetering (i.s.m. Feest van de Geest)

14:20 Caspios

14:55 United Cheers Cheerleaders

15:20 Vrijheid Blijheid    

Overige activiteiten

5 mei 2013 315Kinderen kunnen zich gratis laten schminken en bij de ballonnenstand wachten 500 rood-wit-blauwe ballonnen op een persoonlijke vredeswens. De ballonnen worden later op de middag rond 15.55 uur opgelaten uit een reusachtige smiley. Onder begeleiding van KitzArt kan het publiek zich van zijn creatieve kant laten zien door in het thema van ‘Bevrijding’ een mooie schildering op het zeil van één van de bouwhekken te maken. Voor kinderen is er voor de mooiste schildering een leuke prijs beschikbaar. De winnaars worden rond 15.45 uur bekendgemaakt.

Ook kunnen zowel de jongere als oudere kinderen actief aan de slag. Door tennisvereniging ALTV worden minitennisveldjes (ook bekend als Touch Tennis of Tennis in Rood) opgezet en begeleid. Ook worden er tennisworkshops gegeven. Pro Patria zal aanwezig zijn met twee grote trampolines. Op deze trampolines worden demonstraties gegeven, maar jong en oud mag zelf, onder begeleiding, ook de trampolines uitproberen.

Op het 5 Mei Plein staan stands van uiteenlopende organisaties zoals Amnesty International, IVN Zoetermeer, Vrienden van Langeland, Molen de Hoop en Feest van de Geest met informatie en activiteiten. Ook het Rode Kruis Zoetermeer is aanwezig op het 5 Mei Plein. Zij verzorgen samen met hondentrainingsgroep ‘De Goede Combinatie’ gedurende het middagprogramma korte demonstraties. De Koninklijke Landmacht stelt twee historische militaire voertuigen beschikbaar die men van dichtbij kan bezichtigen.

 

Activiteiten op locatie elders in Zoetermeer

 

Bevrijdingsvaart met verhalenverteller Laurens de Groot

Startplaats Boerderij ’t Geertje 13.30 – 14.30 uur & 15.00 – 16.00 uur

In het kader van Bevrijdingsdag vindt een speciale Bevrijdingsvaart plaats. Deze vaartocht wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Rondvaart Zoetermeer. Tijdens de vaartocht neemt verhalenverteller Laurens de Groot u mee in het verhaal van John McCormick, de Amerikaanse boordschutter die tijdens de Tweede Wereldoorlog een noodlanding moest maken in de Geerpolder. Een kaartje kost € 7,50 (volw)/ € 3,00 (kinderen tot 13 jaar). Aanmelden kan via: www.rondvaartzoetermeer.nl.

Filmhuis Cameo, filmvoorstelling voor 50-plussers 13.30 uur

Speciaal voor 50-plussers draait bij Cameo Filmhuis (Kleine Zaal, Stadstheater) de indrukwekkende Nederlandse oorlogsfilm 'Süskind'. Tijdens de pauze biedt het Stadstheater gratis koffie en thee aan en zorgt bakker Jongerius voor heerlijke oranje muffins. En uiteraard ontbreekt het advocaatje met slagroom, aangeboden door Sligro niet. Helaas zijn er voor deze gratis voorstelling inmiddels geen kaarten meer verkrijgbaar. Deze zijn naar aanleiding van eerdere aankondigingen reeds gereserveerd.

Avondfestival 18.00 uur Splendid, Xander de Buisonjé, Gers Pardoel en Racoon

RACOON PERSFOTO 1 5Organisator Floravontuur Promotie Zoetermeer is zeer verheugd met de mix van artiesten die dit jaar samen met het publiek in Zoetermeer de vrijheid komen vieren. De artiesten & band die bij het avondfestival hun opwachting maken zijn Splendid, Xander de Buisonjé, Gers Pardoel en Racoon.

Splendid

De muziek van de Haagse formatie Splendid klinkt als zonneschijn uit je speakers! De band maakt vrolijke popmuziek met invloeden uit de reggae en hiphopscene. Live is het een knallende ervaring die altijd smaakt naar meer.

Xander de Buisonjé

Een oude bekende van het Bevrijdingsfestival in Zoetermeer is Xander de Buisonjé die in 2005 al eens het Zoetermeerse podium betrad. Elf jaar later is hij nog steeds één van de meest populaire en best geboekte artiesten van Nederland.

Gers Pardoel

Gers Pardoel behoeft geen introductie. Het hele land is met hem meegegaan en achterop zijn bagagedrager gesprongen. Zijn hits zijn bekend bij een groot publiek en vrijwel iedereen kan ze meezingen.

Racoon

Racoon, de hoofdact van het Bevrijdingsfestival 2016, staat al sinds hun debuutalbum in 2002 aan de top van de Nederlandse hitlijsten. In 2015 brachten zij hun zesde studio-album ‘All In Good Time’ uit waarvan zij voor de single Brick By Brick een gouden plaat hebben ontvangen.

Inmiddels een traditie te noemen zijn de optredens van de PlusSupportAct. Tussen de optredens door bouwen zij met het publiek een feestje. De avond wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een daverend vuurwerk. Ook dit jaar is de toegang voor het avondfestival uiteraard weer gratis.

 

Bereikbaarheid Markt

Tijdens het avondfestival is de Markt bereikbaar via twee toegangspoorten. De toegangspoorten bevinden zich aan de zijde van de Dobbe, te weten op het Marseillepad en aan de zijde van restaurant Bo & Ro. De toegang bij Bo & Ro is te bereiken via de Vlamingstraat en het Cambridgepad. De toegang op het Marseillepad is alleen te bereiken via het Marseillepad. De Bordeauxstraat is afgesloten. Bij de toegangspoorten wordt gevisiteerd.

Aparte toegang Rolstoelgebruikers en mindervaliden

Mindervaliden die vanwege een rolstoel, scootmobiel of anderszins gebruik willen maken van het speciale vak voor het podium, kunnen zich, onder begeleiding van één persoon, melden bij de nooduitgang aan de Londenstraat/Zuidwaarts. Via deze toegang kunnen zij links naast het podium, aan de zijde waar de toiletten zijn gesitueerd, dit gebied bereiken.

-advertenties-

-goede doel-