oorlog da vinciOp basisschool Da Vinci wordt er in de bovenbouw over de tweede wereldoorlog gesproken tijdens de geschiedenislessen. Niet toevallig rondom Bevrijdingsdag. Om de lessen nog interessanter te maken kwam er iemand langs die de oorlog zelf als basisscholier had meegemaakt. De -zelf 10 tot 12 jarige- leerlingen hadden van tevoren vragen opgeschreven die ze graag beantwoord wilden hebben zoals "Hoe voelde u zich in de oorlog en was u bang?", "Hebt u nog wonden/littekens?" en "Had u onderduikers in huis?".

Bob Smits vertelde de kinderen over bombardementen, onderduikers, Duitsers, de angst en het verzet. Ademloos luisterden de kinderen naar de verhalen die in het klaslokaal van Da Vinci opeens meer tot leven kwamen en stelden ook nog aanvullende vragen. Er werden oude kranten, kledingbonnen en foto's getoond die de leerlingen mochten bekijken en lezen.

Tot slot vertelde de broer van Bob, Kees van Baaren, over Zoetermeer in de tweede wereldoorlog: over John Mc Cormick en de beschieting van de Jolly Duck. Een aantal kinderen was na afloop vastberaden om bloemen in de Dorpsstraat neer te gaan leggen op het graf van John Mc Cormick en de andere Zoetermeerse verzetshelden. Het verhaal maakte veel indruk op de leerlingen, dat bleek ook uit reacties van ouders die aangaven dat hun kinderen thuis vol vuur vertelden over de lessen.

-advertenties-

-goede doel-