DSC 3068

vlnr Robert Beckman Lapre, Luitenant-Kolonel(bd) J. Brijl, Ferdinand Lapre en familie

 

Op woensdag 27 april 2016 reikte Luitenant-Kolonel(bd) J. Brijl, namens de Minister van Defensie, mw Jeanine Hennis Plasschaert, postuum het Mobilisatie Oorlogskruis uit aan twee broers. Ferdinand Lapre nam tijdens de emotionele plechtigheid de onderscheidingen in ontvangst voor zijn vader Henri Pierre Beckman Lapre en zijn oom, Jan Beckman Lapre.

Het Mobilisatie Oorlogskruis wordt toegekend aan militairen die in het leger dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog, als blijk van waardering voor hun inzet. Kolonel Brijl sprak zijn waardering uit voor de inzet van de broers, die beide overleden als krijgsgevangene in Indonesië. Na de uitreiking herdachten alle aanwezigen gezamenlijk de slachtoffers die gesneuveld zijn in Zuid-Oost Azië met één minuut stilte. De familie vond het heel prettig dat er met de uitreiking van het Mobilisatie Oorlogskruis, na al die jaren waardering werd uitgesproken voor de omgekomen broers.

DSC 3041 DSC 3055
DSC 3059 DSC 3073

 

Henri Pierre (ofwel Hans) Beckman Lapre overleed op Haruku op 41 jarige leeftijd, hij heeft 19 maanden gediend als reservist. Henri was voor de oorlog uitbrak al getrouwd met Aleida Deetman, uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: Robert en Ferdinand, aan wie het Mobilisatie-Oorlogskruis werd uitgereikt. Henri werkte als handelsreiziger in Soerabaja, en werd na de capitulatie gevangen genomen en naar de Molukken gevoerd. Door de onmenselijke behandeling, gebrek aan goede voeding en medicijnen overleed hij tenslotte op Haruku aan de gevolgen van acute dysenterie, malaria, ondervoeding en volledige uitputting. Hij ligt nu eervol begraven op Ambon.

Jan Beckman Lapre overleed op Flores op 30 jarige leeftijd, na slechts 17 maanden reservist te hebben gediend. Jan werkte voor het uitbreken van de oorlog als boekhouder bij de Koloniale Bank, hij is wel verloofd geweest, maar door de omstandigheden van de oorlog was het niet tot een huwelijk gekomen. Na de capitulatie van het Koloniale Leger in maart 1942 werd Jan gevangen genomen en op verschillende plaatsen op Java en tenslotte op het eiland Flores gevangen gehouden. Tenslotte overleed hij in het kampziekenhuis, op 6 augustus 1943 als gevolg van uitputting en tropische ziekten. Hij ligt nu eervol begraven op het Ereveld in Soerabaja.

 

Foto's: Gerard van Warmerdam, vwarmerdam.smugmug.com//Mobilisatie-Oorlogskruis/

 

 

-advertenties-

-goede doel-