502 P1030790Van 15 tot en met 22 mei viert de Zoetermeerse H.Nicolaasparochie het 100-jarig bestaan van de Nicolaaskerk. Deze imposante kerk met zwarte spits en ‘ui’ staat aan de Dorpsstraat 24. Met Pinksteren, 15 mei, zal na een feestelijke H.Mis het eerste exemplaar van het jubileumboek worden aangeboden.

De week wordt afgesloten op zondag 22 mei om 11 uur door de Rotterdamse bisschop J. van den Hende. De dagen daar tussenin zijn diverse activiteiten georganiseerd die plaats vinden in het parochieel centrum De Kapelaan, gelegen naast de kerk. Op donderdagmiddag viert nostalgie hoogtij en zijn de 50+-ers welkom om te praten over ‘vroeger’, op vrijdag gaan alle generaties aan de slag met de toekomst. Creatieve mensen kunnen zaterdagmiddag terecht om samen met Ellen Vermeulen een kunstwerk te maken waarbij teksten in kleuren worden omgezet. Woensdagmiddag vindt het befaamde Lunchpauzeconcert om 12.45 uur in de Nicolaaskerk plaats en voor de kinderen van groep 4-5 wordt op diverse scholen een poppenspel opgevoerd. Het hele programma staat op de website www.nicolaasparochiezoetermeer.nl.

 

100 jaar Nicolaaskerk op schrift

De katholieke kerk aan de Dorpsstraat 24 was in 1914 veel te klein geworden. Er konden maar 400 gelovigen een plekje vinden. De nieuwe pastoor W.J. van Turnhout liet er geen gras over groeien en ging vol voor een nieuwe kerk met 850 zitplaatsen. Op hetzelfde krappe stukje tussen de woonhuizen.

223 Dorpsstraat Zm 3 003Het kerkbestuur ging op zoek naar geld, de pastoor overlegde met de Amsterdamse architect Jan Stuyt. Na een reeks voorstellen en tekeningen kwam een forse kerk tevoorschijn, waarvoor wel een deel van de tuin en het kerkhof moest worden opgeofferd. Een Tilburgse aannemer kreeg de opdracht tot de bouw voor fl. 67.500.

In 1914 begon de bouw maar de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. Veel mannen werden onder de wapenen geroepen, de loopgravenoorlog verhinderde de aanvoer van de benodigde Belgische stenen. En het materiaal werd veel duurder. Vanaf oktober lag de bouw stil en kon pas weer in februari 1915 worden hervat. Negen maanden later mocht de nieuwe Nicolaaskerk in gebruik worden genomen, 15 mei 1916 vond de consecratie plaats door de bisschop van Haarlem. In de jaren die volgden werd de kerk van binnen verfraaid met altaren, biechtstoelen en de schilderingen van Frans Loots.

Nu 100 jaar later is er een boek geschreven over de Nicolaaskerk. Het bevat hoofdstukken over de architect Jan Stuyt, de bouw van de kerk, het interieur en de ontwikkeling van de parochie. Het circa 100 pagina’s tellende boek bevat minimaal evenveel illustraties en kost minder dan een tientje.

Het is vanaf 15 mei te verkrijgen op het Parochiebureau, Dorpsstraat 24, ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat 7 (Stadsmuseum en Historisch Genootschap Oud Soetermeer) en via de website www.oudsoetermeer.nl/publicaties

-advertenties-

-goede doel-