De KNNV afd. Zoetermeer vraagt uw hulp bij het opsporen van opvallende wilde planten in Zoetermeer. Regelmatig belichten zij een soort die op dat moment in bloei staat of dat spoedig gaat doen. Het gaat om in het wild levende plantensoorten, die wettelijke bescherming genieten. De maanden mei en juni staan in het teken van de Gele helmplant.
De Flora- en Faunawet verbiedt het plukken, uitgraven of vernielen van de planten die belicht worden. Als bekend is waar deze planten voorkomen kan er in het beheer beter rekening mee gehouden worden. Ook als deze planten in uw tuin staan, willen we dat graag weten.
Plant van de maand
De plant van de maanden mei en juni is de Gele helmbloem, ook wel Pseudofumaria lutea genoemd. De Gele helmbloem is een plant die door zijn goudgele bloemtrossen en fijn verdeeld blad gemakkelijk te herkennen is. Het is een overblijvende (vaste) plant die rijk vertakt en dicht bebladerd is.
De Gele helmbloem groeit in pollen en heeft een voorkeur voor stenige, half beschaduwde, vochtige plekken in de stad. In Zoetermeer vindt je haar vaak op de overgang van verticale en horizontale verharding, bij tuinmuurtjes, aan de voet van lantaarnpalen en op voor de borstelmachines moeilijk bereikbare plekken.
Verspreiding van de Gele helmbloem
De Gele helmbloem heeft een goede reputatie als drachtplant voor bijen en is als tuinplant verkrijgbaar. Aangeplante exemplaren kunnen vanuit tuinen door zaadverspreiding heel gemakkelijk verwilderen. Mieren en soms ook stadsduiven helpen mee aan de verspreiding van de glanzend zwarte zaden die uitgerust zijn met een zogenaamd mierenbroodje. Dit is een zaadaanhangsel dat dient als voedsel voor mieren. Het gevolg is dat mieren er mee gaan slepen en dat de zaden zo nieuwe groeiplaatsen kunnen bereiken.
De Gele helmbloem is een typische stadsplant met een ongekend lange bloeiperiode, soms zelfs tot diep in de herfst.
Geelwitte helmbloem
Overigens is ook de nauwverwante en in Zoetermeer zeer zeldzame Geelwitte helmbloem wel eens gesignaleerd. Deze soort onderscheidt zich van de Gele helmbloem door de geelachtig witte bloemen, de gevleugelde bladstelen en de dof zwarte zaden.
Van oorsprong is de Gele helmbloem vooral bekend van steenachtige, kalkrijke groeiplaatsen in de Alpen, Ardennen en Zuid-Limburg. Al sinds het midden van de 19de eeuw is de Gele helmbloem als een verwilderende en standhoudende muurbewoner bekend. Vooral gedurende de laatste decennia rukt zij steeds verder op naar het noorden. Wellicht speelt de opwarming van het klimaat en het feit dat steden gemiddeld warmer zijn dan gemiddeld ook een rol bij het steeds algemener worden van deze soort.
Gele helmbloem? Geef het door!
Weet jij deze soort ergens in Zoetermeer te vinden? Wij willen het graag weten! Wij vragen om je waarnemingen graag met vindplaats (GPS-coördinaten of straat met huisnummer, park), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto te sturen naar: