20160515 81978De viering van het 100-jarig bestaan van de Nicolaaskerk in de Dorpsstraat was voor de parochie dé uitgelezen kans om deze prachtige kerk eens goed in des schijnwerpers te zetten. Ton Vermeulen en Bert van Oosterhout doken in de historie van de kerk die in mei 1916 ingewijd werd en schreven een rijk geïllustreerd boek over deze prachtige Zoetermeerse kerk.

"De Nicolaaskerk is een icoon in Zoetermeer", zo vertelt schrijver Ton Vermeulen enthousiast, "het is één van de grootste kerken van de stad en er is zoveel over te vertellen!" De kerk werd ontworpen door architect Jan Stuyt, die vele kerken in Nederland bouwde. Toen de kerk in 1916 in gebruik genomen werd, was het interieur echter volledig wit en zeer eenvoudig, het te besteden budget was al opgegaan aan de bouw! Maar in de jaren die volgden werd de kerk ook van binnen verfraaid en werden de vele prachtige schilderingen en patronen aangebracht. Het resultaat van het onderzoek werd op Pinksteren gepresenteerd in de vorm van een boek: '100 jaar Nicolaaskerk in Zoetermeer', wat werd aangeboden aan vertegenwoordigers van de 5 kerkgebouwen van de parochie in Zoetermeer.

Het boek is mede tot stand gekomen met steun van het Historisich Genootschap Oud Soetermeer, de gemeente en leden van de parochie zelf.

20160515 82097 20160515 81980

 

 

Feestweek

In de Feestweek zullen er in de kerk en in het parochieel centrum De Kapelaan, gelegen naast de kerk, verschillende activiteiten plaatsvinden. De week wordt afgesloten op zondag 22 mei om 11 uur door de Rotterdamse bisschop J. van den Hende.  Het hele programma staat ook op de website www.nicolaasparochiezoetermeer.nl.

 

100 jaar Nicolaaskerk op schrift

De katholieke kerk aan de Dorpsstraat 24 was in 1914 veel te klein geworden. Er konden maar 400 gelovigen een plekje vinden. De nieuwe pastoor W.J. van Turnhout liet er geen gras over groeien en ging vol voor een nieuwe kerk met 850 zitplaatsen. Op hetzelfde krappe stukje tussen de woonhuizen.

223 Dorpsstraat Zm 3 003Het kerkbestuur ging op zoek naar geld, de pastoor overlegde met de Amsterdamse architect Jan Stuyt. Na een reeks voorstellen en tekeningen kwam een forse kerk tevoorschijn, waarvoor wel een deel van de tuin en het kerkhof moest worden opgeofferd. Een Tilburgse aannemer kreeg de opdracht tot de bouw voor fl. 67.500.

In 1914 begon de bouw maar de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. Veel mannen werden onder de wapenen geroepen, de loopgravenoorlog verhinderde de aanvoer van de benodigde Belgische stenen. En het materiaal werd veel duurder. Vanaf oktober lag de bouw stil en kon pas weer in februari 1915 worden hervat. Negen maanden later mocht de nieuwe Nicolaaskerk in gebruik worden genomen, 15 mei 1916 vond de consecratie plaats door de bisschop van Haarlem. In de jaren die volgden werd de kerk van binnen verfraaid met altaren, biechtstoelen en de schilderingen van Frans Loots.

Nu 100 jaar later is er een boek geschreven over de Nicolaaskerk. Het bevat hoofdstukken over de architect Jan Stuyt, de bouw van de kerk, het interieur en de ontwikkeling van de parochie. Het circa 100 pagina’s tellende boek bevat minimaal evenveel illustraties en kost minder dan een tientje.

Het boek is vanaf 15 mei voor slechts €8,50  te verkrijgen op het Parochiebureau, Dorpsstraat 24, ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat 7 (Stadsmuseum en Historisch Genootschap Oud Soetermeer) en via de website www.oudsoetermeer.nl/publicaties

-advertenties-

-goede doel-