De Mandelabrug gaat de grootste groene pergola van de wereld worden. Aan de buitenkant komt een pergolaconstructie met groene planten. Dit zal een echte afspiegeling worden van wat Zoetermeer is, stad tussen de parken. Dit plan is door de Zoetermeerse ingenieur Ashley Ballantine als burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad. Hij reageert hiermee op de wens van de RVOZ om onze stad wereldberoemd te maken.

 

 impressieMandelabrug 1

Impressie van de pergolabogen over het glas. Deze worden aan de buitenkant bevestigd,

zodat er niets in de weg staat voor het publiek dat de brug gebruikt.

Dit zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen tijdens de drukke spitsmomenten.

 

De Mandelabrug moet gemoderniseerd worden, Zoetermeer is een stad tussen het groen en de RVOZ wil onze stad wereldberoemd maken. Hoe breng je dit bij elkaar? De Zoetermeerder Ashley Ballantine zocht naar een plan om dit te realiseren en dan ook nog eens op een betaalbare en groene manier. De constructie ofwel vakwerkconstructie zal rond de vier ton kosten. Een betrekkelijk laag bedrag wanneer we dit vergelijken met een nieuwe brug of een tunnel.

Zijn plan is om nieuwe stalen vakwerk spanten te monteren aan de buitenkant van de brug. Zo ontstaat er een enorme groene pergola. Dit zal de grootste pergola op de wereld worden. Op verschillende plekken laat hij ruimte over om het licht door te laten. Ashley wil verschillende groene planten laten groeien langs deze pergola. Zo zal de Mandelabrug transformeren tot een groene brug die veel beter onze stad symboliseert dan de huidige brug.

 

 impressieMandelabrug 2
De Mandelabrug zal een park op zich worden

 

Met dit plan wil Ashley de unieke vorm behouden. Het glas zal er dan ook gewoon in blijven. In zijn plannen heeft hij verschillende ladders opgenomen om het wassen van de ramen en het onderhouden van het groen gemakkelijk te maken. Nu is dit erg moeilijk omdat glazenwassers moeten abseilen van bovenaf. De planten zullen het regenwater dat valt op de brug opnemen. De bedenker van dit plan heeft zelfs nagedacht over een testfase. Hij wil eerst proef draaien op een klein gedeelte van de brug. Op die manier kan er eerst ervaring opgedaan worden voordat er veel geld uitgegeven wordt aan de renovatie van de hele brug.

 

 impressieMandelabrug 3
 De wereldberoemde pergola van Zoetermeer

 

Ashley Ballantine is ingenieur bij een ontwerpbureau en loopt al jaren met het idee om iets moois van de Mandelabrug te maken. Nu de gemeente Zoetermeer de Mandelabrug wil upgraden en de RVOZ (Raad voor ondernemend Zoetermeer) onze stad wereldberoemd wil maken, is er aandacht voor de plannen van Ashley. Robbert Willems, voorzitter RVOZ zou graag zien dat het gebied rond de A12 in het oog gaat springen. Deze grootste pergola van de wereld zou zomaar eens kunnen worden wat de toren van Pisa is voor de gelijknamige stad, wereldberoemd.

 

Impressies met dank aan Ir. Ashley Ballantine

-advertenties-

-goede doel-