Het college heeft de Perspectiefnota 2017 aangeboden aan de gemeenteraad. De Perspectiefnota geeft de actuele financiële situatie van de gemeente Zoetermeer en bevat aanvullende plannen voor de komende jaren. Wij zetten de hoofdpunten op een rij.
De inkomsten en uitgaven van de gemeente zijn in evenwicht. Het gaat om ongeveer 400 miljoen euro per jaar. Volgens wethouder van Financiën Robin Paalvast zijn er ondanks die goede financiële situatie nog wel uitdagingen. “Met het ouder worden van de stad nemen de uitgaven voor het onderhoud van de openbare ruimte (straten, pleinen, wateren en plantsoenen, spoorbanen en landschappelijke gebieden) toe. De inkomsten staan onder druk doordat het Rijk de verdeling van de rijksbijdragen aan gemeenten wijzigt. Ook is het onzeker wat de kosten voor het huisvesten en begeleiden van statushouders komende jaren zullen zijn.”
Investeringen
Toch is er extra geld beschikbaar voor eenmalige investeringen, 11 miljoen in de komende drie jaar. Wethouder Paalvast: "We kunnen nu een aantal eenmalige uitgaven doen, maar moeten terughoudend zijn met investeringen die structurele lasten geven.” De eenmalige investeringen kunnen bijvoorbeeld zijn voor de Dutch Innovation Park (DIP), schuldhulpverlening, Stadsmuseum, Entree Zoetermeer (bij de A12) of het Stadstheater.
Woonlasten
De Perspectiefnota meldt dat de woonlasten amper zullen stijgen. De OZB en de afvalstoffenheffing stijgen met de inflatie mee. “Dat betekent een stijging tot 0,4% in het komende jaar. De rioolheffing stijgt in 2017 opnieuw minder dan eerder verwacht omdat de onderhoudskosten aan het riool lager uitvallen.”
Veiligheid
“De veiligheid in Zoetermeer is de afgelopen jaren toegenomen,” meldt de nota. “Om de toename voort te zetten wordt in de Perspectiefnota 2017 voorgesteld jaarlijks budget (174.000 euro) vrij te maken voor de persoonsgerichte aanpak van criminele en overlastgevende jeugd. Ook voor de aanpak van radicalisering wordt extra geld beschikbaar gesteld.”
Zorg
De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet zijn ingevoerd. Om kwalitatief goede zorg voor iedereen beschikbaar te hebben wordt extra geïnvesteerd. Ook komt de komende jaren meer geld beschikbaar om huishoudelijke hulp als maatwerk voort te zetten.
Werkgelegenheid
Het college wil de komende jaren extra geld uitgeven om honderd langdurig werkzoekenden een arbeidsovereenkomst aan te bieden en hen - met intensieve begeleiding - ervaring op te laten doen in een baan bij een leer-werkbedrijf. “De uitstroom naar een gewone baan na afloop van deze arbeidsovereenkomst is met 40% uitzonderlijk hoog. Deze door Zoetermeer ontwikkelde formule wordt de komende jaren onverminderd voortgezet,” aldus de perspectiefnota.
Entree Zoetermeer – A12 zone
“De ambities en aanpak van Entree Zoetermeer zijn in 2015 vastgesteld. De ontwikkeling van het A12 gebied is gestart, zowel het uiterlijk als de invulling van het gebied: woningen en voorzieningen, kunst, verfraaiing van de openbare ruimte in samenwerking met ondernemers, inwoners en andere betrokkenen bij de belangrijkste ingang van de stad.” Het college wil in 2017 en 2018 ongeveer twee ton uitgeven voor de verfraaiing van de Entree Zoetermeer.
Voorjaarsdebat
Op 20 en 27 juni worden de in de Perspectiefnota opgenomen begrotingsvoorstellen besproken tijdens het Voorjaarsdebat met de gemeenteraad. De Perspectiefnota is te vinden op www.zoetermeer.nl/perspectiefnota.