De gemeente Zoetermeer en de drie woningcorporaties Vidomes, De Goede Woning en Vestia werken samen aan behoud en verbeteren van de sociale woningvoorraad in Zoetermeer. Hoe zij dit doen, leggen zij periodiek vast in prestatieafspraken. Voor de periode tot en met 2019 zijn nieuwe afspraken gemaakt.
Voor het eerst is ook de huurdersorganisatie Woonkoepel hierbij betrokken, de overkoepelende belangenorganisatie voor huurders in Zoetermeer. In de prestatieafspraken staan drie uitdagende thema’s centraal: meer betaalbare huurwoningen, verbeteringen op het gebied van duurzaamheid en afspraken over het langer zelfstandig wonen van ouderen en mensen met een zorgbehoefte.
Betaalbare huurwoningen
Vidomes en De Goede Woning vergroten hun aandeel betaalbare huurwoningen. Hierdoor komen er meer woningen beschikbaar voor de mensen die dit het hardst nodig hebben; de huishoudens met recht op huurtoeslag. De Goede Woning bouwt in de periode 2016-2020 400 nieuwe woningen, ook voor jongeren. Wethouder Kuiper: "Er is soms, zoals bij het Plataanhout, weerstand tegen de komst van jongerenwoningen. Maar dit is geen reden om geen jongerenwoningen meer te bouwen, jongeren zijn heel belangrijk voor onze stad!"
Met het bouwen van extra woningen wordt ook een oplossing gezocht voor de huisvesting van vergunninghouders. Door de financiële problemen van Vestia uit 2012, is de bijdrage aan de doelstellingen uit de Woonvisie van Zoetermeer zeer beperkt. Het aantal betaalbare huurwoningen van Vestia loopt terug. Dit zorgt ervoor dat het totale aantal betaalbare Zoetermeerse huurwoningen niet toeneemt.
Verbeteringen duurzaamheid
Vestia en Vidomes onderzoeken in 2016 welk deel van hun bezit zo gerenoveerd kan worden dat ze evenveel energie opwekken als gebruiken, ook wel bekend als Nul-op-de-Meter woningen. Vestia plaatst zonnepanelen op een deel van haar woningen. Vidomes gaat de helft van haar woningen met slechte energielabels aanpakken. De Goede Woning wil 120 woningen in Palenstein naar Nul-op-Meter renoveren. De gemeente levert een financiële bijdrage aan het project van De Goede Woning.
Huisvesting voor mensen met een zorgvraag
De komende jaren zal de vraag naar geschikte woningen voor mensen met een zorgvraag toenemen. Dat komt doordat mensen langer en vaker zelfstandig thuis wonen. Niet alleen als ze ouder worden, maar ook wanneer zij een verstandelijke beperking of een psychisch probleem hebben. De corporaties streven er naar om de mensen met een zorgbehoefte tijdig te huisvesten. De gemeente zorgt daarbij voor zorg en begeleiding.