Het Beraad van Kerken in Zoetermeer staat achter de El-Qibla moskee. De moskee werd in een artikel van het NRC Handelsblad in een kwaad daglicht gesteld en omschreven als ‘kweekvijver voor terroristen’. De moskee zelf is echter niet om een reactie gevraagd door het NRC.
Het Beraad van Kerken laat weten: “Wij staan achter de verklaring van het moskee-bestuur dat de aantijgingen in NRC Handelsblad van 21 mei jl. niet alleen strijdig zijn met de journalistieke integriteit, maar ook schade berokkenen aan het proces van verdraagzaamheid en participatie dat door de moskee samen met de partners van het Inter Levensbeschouwelijk Overleg in Zoetermeer is ingezet.”
Het Beraad van Kerken kent het moskee-bestuur als een constructieve partner, die niet alleen open staat voor maatschappelijke samenwerking, maar ook een actief programma voert – samen met diverse (overheids)instanties – tegen radicalisering.
In het artikel in het NRC Handelsblad van zaterdag 21 mei vertelt een vader over zijn kinderen die radicaliseerden en afreisden naar Syrië. Hij vertelt dat zijn dochter radicaliseerde door preken van haat-prediker Mohamed Talbi in de Zoetermeerse moskee: “De twee leerden elkaar kennen in de Zoetermeerse Al-Qibla-moskee, waar prediker Mohamed Talbi radicale lezingen gaf.”
‘Niet om wederhoor gevraagd’
Het bestuur van de El-Qibla-moskee noemt het een grove nalatigheid dat zij niet om wederhoor zijn gevraagd. In een reactie geeft het bestuur aan dat de moskee absoluut geen radicale koers voert. Mohammed Boudadi, voorzitter El-Qibla moskee: “Niets is minder waar. Vanaf het begin heeft het bestuur ouders en kinderen aangesproken op en gewaarschuwd voor vormen van radicalisering. Er voor gevochten om kinderen op het rechte spoor te houden. Hulp ingeroepen van (overheids-) instanties, en zelfs aangifte gedaan bij de politie.”
Mohamed Talbi was inderdaad verbonden aan de moskee, maar kreeg van het bestuur geen ruimte om radicale boodschappen te verkondigen. Boudadi : “Toen bleek dat er elementen van radicalisering in zijn preken inslopen, is hij daarop aangesproken. Toen later duidelijk werd dat hij buiten de moskee doorging op een radicale toer, is hij onder druk gezet wat uiteindelijk heeft geleid tot zijn vertrek bij El-Qibla.”
We kunnen het niet alleen af
El-Qibla zet zich in voor verdraagzaamheid en participatie. Binnen de moskee o.a. in programma’s met ouders over opvoeding en onderwijs. En buiten de moskee samen met andere levensbeschouwingen in het Inter Levensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer: als rolmodellen voor samenleven en participatie.
Boudadi: “Is dat genoeg? Nee, het is nooit genoeg zolang onze – Nederlandse! – kinderen afreizen naar Syrië, mensen ombrengen en zelf ook omkomen. Kunnen we het als moskee-gemeenschap alleen af? Nee dus, we vragen hulp die ons helpt bij onze inzet voor verdraagzaamheid en participatie. En we zitten niet te wachten op berichten die afbreuk doen aan dat proces.”