De verkoop van het zwembad het Keerpunt houdt al jaren de gemoederen bezig. De Rekenkamercommissie (ingesteld door de Zoetermeerse gemeenteraad) heeft de verkoop van het Keerpunt onder de loep genomen.

20150715 58611Het recreatiebad Aquapark Keerpunt was een van de drie zwembaden in Zoetermeer. De gemeente besloot in 2013 het bad te verkopen, nadat het jaren met verlies had gedraaid. "Het uiteindelijke financiële resultaat van verkoop van Aquapark Keerpunt is netto € 4,4 miljoen negatief. De kosten die gemoeid waren met de verkoop zijn niet aan de raad gerapporteerd," aldus de commissie. "En de raad heeft ook niet om deze informatie gevraagd."

Betrokken

De commissie vindt dat de raad zijn werk met goede intenties heeft gedaan, maar ziet ook ruimte voor verbetering. "De raad heeft zich tijdens en na de besluitvorming bijzonder betrokken en verantwoordelijk opgesteld,” aldus de commissie. "De raadsleden zijn sociaal bewogen en bevlogen. Tegelijkertijd heeft de raad de neiging om vooral de uitvoering door het college te controleren en onvoldoende te sturen op hoofdlijnen.” Volgens de commissie heeft dat te maken manier waarop de beslissingen worden genomen. Die zijn volgens de commissie 'onvoldoende zuiver en bewust doorlopen'. Het college heeft de raad daarmee niet optimaal in de positie gebracht om kaders te stellen aan de hand van een uitgewerkt ontwerp. De raad heeft echter daar ook niet op gestuurd.

Privatiseringsbeleid

De Rekenkamercommissie komt nog tot een andere opzienbarende conclusie: de gemeente heeft geen privatiseringsbeleid. Het beleid werd bepaald door puur zakelijke afwegingen en vooral door bezuinigingen. En het Keerpunt maakte jaarlijks een verlies van tussen de € 1,2 miljoen en € 1,5 miljoen. "De financiële bezuinigingsopgave van in totaal € 20 miljoen heeft voor een belangrijk deel de discussie rondom Aquapark Keerpunt gevoed. Aquapark Keerpunt was verlieslatend en stond voor grote investeringen op het gebied van beheer, onderhoud en energie. Een meer fundamenteel antwoord op de (politieke) vraag welke taken de gemeente tot haar eigen domein en verantwoordelijkheid rekent, ontbreekt.”


Voorwaarden
Begin 2014 deelde het college de raad mee dat besloten was het recreatiegedeelte van het Aquapark Keerpunt te verkopen aan Sweet Lake Wellness. Er werd afgesproken dat het buitenbad voor alle inwoners van Zoetermeer geopend zou zijn gedurende 8 weken in en rondom de zomervakantie. "Niet duidelijk is voor welke jaren na 2014 die afspraak geldt en welke situatie ontstaat bij sloop van het buitenbad.” Na de verkoop had de gemeente nog weinig in de melk te brokkelen. Via een gerechtelijke procedure werd zomer 2015 nakoming afgedwongen van de gemaakte afspraak om gedurende 8 weken in en rondom de zomervakantie het buitenbad te openen.

-advertenties-

-goede doel-