IMG 7272De Zoetermeerse Xandra Buis helpt kinderen die een broer of zus verloren zijn, of waarvan één van de ouders terminaal ziek is. Zij bezorgt hen een gehaakte deken met een hartje er op. De vraag naar hartendekens groeit explosief, dit jaar zijn er rond de zestig geleverd aan kinderen die hier een stukje troost in kunnen vinden.

 

Het idee is ooit ontstaan toen een terminale vrouw via facebook mensen opriep om 'granny's' (gehaakte vierkantjes) naar haar op te sturen om voor haar twee kinderen een deken te maken. De kinderen zouden zo een blijvende herinnering aan hun moeder hebben en bij verdriet onder de dekens kunnen kruipen of er onder gaan slapen met een geborgen gevoel. Dit was in 2014.

De Hartendekens zijn er voor kinderen van terminale patiënten, voor zieke kinderen of kinderen met een beperking. Dit in de leeftijd vanaf 6 jaar.

 

Xandra heeft dit jaar al zestig dekens kunnen bezorgen

Xandra vormt samen met Sandra Verheul en Samira van der Wal het bestuur van Stichting Hartendekens. Waar zij in het begin enkele mensen hadden die de 'Granny's' haakten en zelf deze vierkanten tot een deken maakten, is er nu een grote groep vrijwilligers ontstaan die het afgelopen jaar zestig dekens heeft gemaakt. Het huis van Xandra staat regelmatig vol met bollen wol, dekens, knuffels en Granny's.

 

Van Granny tot deken

IMG 9025Xandra legt uit: "Er zijn veel mensen die haken als hobby hebben, maar geen doel meer hebben om te haken. Alle familieleden en buren hebben al iets van deze mensen. Het haken van Granny's in de afmeting 15 x 15 of 20 x 20, voor de Hartendekens is dan ook een dankbaar doel". Deze vrijwilligers betalen de wol zelf en sturen de gehaakte vierkanten op naar Xandra. 

Omdat er verschillende dekens zijn in verschillende kleuren, gaat Xandra ze bij haar thuis uitzoeken. "Mijn hele huiskamer ligt dan vol met lapjes. Die moeten allemaal uitgezocht zijn voordat mijn kinderen weer thuis zijn," vertelt Xandra. Na het uitzoeken brengt zij de vierkanten naar iemand die ze aan elkaar zet en zo ontstaat de deken. "Ik zoek de Granny's zo uit dat er vele handen gewerkt hebben aan één deken. Zo weet het kind dat er veel mensen aan de deken gewerkt hebben. Naast de deken krijgen kinderen ook nog een handgemaakt knuffeldier.

 

Troost

Het kind ervaart dat de deken of de knuffel speciaal voor hem of haar is gemaakt. Ze kruipen onder de deken als troost en vaak mag de deken of de knuffel mee naar het ziekenhuis. Voor een kind een enorme steun. Zo was er een patiënt die pijnlijke prikken moest ondergaan en die dan onder de deken ging zodat ze afgeleid werd van de pijn. Kinderen blijken ook rustiger te zijn als ze voor onderzoek naar het ziekenhuis moeten wanneer de deken mee mag.

Xandra legt uit: "het werkt aan twee kanten. Voor de ouders is het erg fijn dat hun kind onder zo een deken ligt in het, vaak, kille ziekenhuis. Wij leveren voor de broertjes en zusjes van het patiëntje ook een knuffel. Zo hebben alle kinderen in het gezin iets om troost bij te vinden. Het is natuurlijk niet alleen het zieke kind dat een steuntje kan gebruiken".

 

Haaksters gezocht

De vraag naar dekens neemt steeds meer toe. Vaak zijn het mensen uit de omgeving van de patiënt die de website van Hartendekens weten te vinden. Daar kunnen zij een keuze maken en gaat het team aan de slag. Er is hierdoor een tekort aan haaksters ontstaan. Ook is er ruimte voor mensen die de dekens aan elkaar willen maken. Xandra roept dan ook iedereen die haken leuk vindt om zich op te geven via de site.

 

Meer info is te vinden op: www.facebook.com/groups/hartendekens

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-