Zoetermeer is de 20ste grote stad van Nederland. Hoewel wij het als stad op verschillende fronten goed doen, zijn we gezakt van plek 21 naar 27 van de steden top 50. Dit heeft de 'Atlas voor gemeenten 2016' naar buiten gebracht. Alleen op de sociaal-economiche index behouden we de 21ste plaats.

atlas2016Elk jaar worden de 50 grootste gemeenten van Nederland met elkaar vergeleken door de 'Atlas voor gemeenten'. Al deze steden worden op vijftig punten gemeten en daar komt een conclusie uit. Voor Zoetermeer is deze dit jaar minder gunstig dan in 2015. Wij zijn gezakt van de 21ste naar de 27ste plaats.

Voor het wonen in onze stad staan we op de 27ste plaats. De sociaal-economische schaal laat een 21ste plek over.

 

Opvallend

In de Atlas staat dat Zoetermeer sneller vergrijst dan het gemiddelde van de 50 onderzochte steden. Deze trend, ingezet in 2014 zet zich door. Het aantal niet westerse allochtonen zit nog steeds onder het gemiddelde, maar het verschil met de andere steden is nog nooit zo klein geweest. De werkloosheid, het aantal arbeidsongeschikte en mensen in de armoede blijft onder het gemiddelde.

De prijzen van koopwoningen liggen onder het gemiddelde van de 50 grootste gemeenten. Ook de podiumkunsten en restaurants blijven achter.

 

-advertenties-

-goede doel-