Zoetermeer staat 1 juli stil bij de afschaffing van de slavernij en viert die dag de vrijheid. Het is de derde keer dat Zoetermeer een eigen herdenkingsfeest houdt. Wethouder Taco Kuiper legt om 16.00 uur een krans bij het gedenkteken bij Castellum in Palenstein. Muziek en dans uit Suriname en de Antillen omlijsten dit moment.

Foto kotosOp 1 juli 1863 schafte kolonisator Nederland de slavernij af in Suriname en de Nederlandse Antillen. Hiermee kwam een eind aan 2,5 eeuw slavernij. In die tijd werden zo’n 500.000 slaven van West-Afrika naar de koloniën in ‘de West’ getransporteerd. 15 Procent overleed onderweg al. Slechts enkelen wisten te ontvluchten en stichtten nederzettingen in Suriname, zoals Marowijne en Saramacca en op Curaçao Bandabow. Gebrandmerkt moesten de ex-slaven na de afschaffing overigens nog tien jaar lang doorwerken op de plantages, als overgangsperiode voor de plantagehouders.

Het eind van de slavernij wordt ook wel Keti Koti genoemd, ‘gebroken ketenen’. Dat is voor de Surinaamse of Antilliaanse gemeenschap gelijk aan de herdenking van de doden in de Tweede Wereldoorlog in Nederland op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei. Ruim tien procent van de Zoetermeerders – zo’n 16.000 mensen – behoort immers tot de Surinaamse of Antilliaanse gemeenschap. In hun families leven nog verhalen voort van slaven én slavendrijvers.

Stichting Herdenking Slavernijverleden Suriname en de Nederlandse Antillen in Zoetermeer (SHS) verzorgt de herdenking en viering op 1 juli in samenwerking met Piëzo. Dit gebeurt bij de plaquette ‘De Drie Wijzen’ die bij de eerste Zoetermeerse herdenking, in 2013, werd opgehangen aan wijk-educatief-centrum Castellum in de wijk Palenstein.

Programma

15.30 uur Muziekoptreden inheemsenband Krin Yeye
15.50 uur Ritueel verzorgd door Krin Yeye met Surinaamse cultuurgroep Masaraipono
16.00 uur Kranslegging door wethouder Taco Kuiper
16.15 uur Gedichtenvoordracht
16.30 uur Muziekoptreden Krin Keye
17.00 uur Einde programma

-advertenties-

-goede doel-