Een moeder van drie kinderen, waarvan twee met een beperking, wist zich geen raad. Zij kwam uit bij Zo Samen, een samenwerkingsverband van meerdere instellingen. Dit is het verhaal van mevrouw Bahramuddin die na haar vlucht uit Afghanistan in Zoetermeer kwam wonen en het leven voor haar gezin zo snel mogelijk op poten wilde zetten.

 

160531 DEF foto mevr Bahramuddin met haar zoon

Voor iedereen komt er een moment in zijn leven dat je hulp nodig hebt. Dat moment kwam 10 jaar geleden voor Mevrouw Bahramuddin. Zij  zag in dat zij hulp nodig had. Met drie kleine kinderen, waarvan haar oudste dochter destijds 12 jaar en doof was, haar oudste zoon 10 en verstandelijke beperkt was door een aandoening in zijn zenuwbanen, wist ze het even niet meer.

 

‘Toen kwam het moment: Nu moet ik om hulp vragen’

De stap om hulp te vragen was groot, ook vanwege de taalbarrière. Mevrouw was met haar man en kinderen net in Nederland komen wonen vanuit Afghanistan en sprak geen woord Nederlands. Toch zette zij door. Want dat ze hulp nodig had, was voor haar wel duidelijk. Het lastige was dat zij niet wist waar ze hulp kon krijgen.

Via het CWI (Centraal Werk en Inkomen) in Zoetermeer kreeg zij de gegevens door van MEE (een van de organisaties achter ZoSamen). Haar verstandelijk gehandicapte zoon kreeg ondersteuning van een onafhankelijk cliëntondersteuner.

Het eerste waar de cliëntondersteuner bij hielp, was het aanvragen van een Ciz indicatie voor de zoon. Vervolgens hielp de cliëntondersteuner mevrouw met de communicatie richting het zorgkantoor en met het aanvragen van een persoonsgebonden budget.

 

Mevrouw wilde zelf ook verder


Zelf zat mevrouw Bahramuddin ook niet stil. Zij kreeg Nederlandse les en studeerde er op los. Kort daarna behaalde zij haar inburgeringsdiploma. Haar zoon ging naar speciaal onderwijs waardoor mevrouw naar school kon.

In 2009 werd haar oudste zoon psychisch ziek. Ook toen hielp de cliëntondersteuner haar met het vinden van een instelling waar haar zoon kon herstellen. Uiteindelijk bleek de beste plek om beter te worden toch bij het gezin thuis, waar mevrouw Bahramuddin de dagelijkse zorg voor haar zoon gaf en geeft. Haar zoon is gelukkig psychisch helemaal beter geworden. Ze ziet dat hij nu gelukkig is.

Nog steeds ondersteunt de vaste cliëntondersteuner mevrouw met het invullen van formulieren en het aanvragen van hulpmiddelen. Ook is de cliëntondersteuner er om mevrouw te helpen met het verduidelijken van brieven die zij ontvangt van verschillende zorginstanties.

 

U kunt terecht bij ZoSamen

Bent u of kent u iemand die, net als mevrouw Bahramuddin, ondersteuning nodig heeft op het gebied van wonen, werk, zorg en financiën? Dan kunt u in Zoetermeer terecht bij ZoSamen. ZoSamen biedt cliëntondersteuning en is er voor mantelzorgers en (zorg)vrijwilligers.


Iedereen die ondersteuning nodig heeft, kan bij ZoSamen terecht.
Binnen ZoSamen werken MEE Zuid-Holland Noord, Palet Welzijn en Vip voor vrijwilligers. Samen zorgen in Zoetermeer.

Telefoon 0800 – 020 04 01. Of kijk op www.zosamen.nl.

-advertenties-

-goede doel-