20160608 85877De zwerfvuilkanjers in Palenstein zijn de trots van Anneke Janse, jeugdwerker bij Stichting MOOI. Ze vindt het fantastisch om te zien hoe 'haar kanjers' zich inzetten voor de buurt en daar nog plezier in hebben ook. Het project is in januari dit jaar gestart en biedt kinderen een gezellige, maar ook leerzame, middag na school.

                                                                                                                                                      

Anneke is intussen al ruim 10 jaar aan de slag met kinderen, in Palenstein, maar ook in de andere wijken van Zoetermeer. Met de zwerfvuilkanjers leert ze de kinderen dat het heel goed voelt om iets voor je wijk te doen. Kinderen vanaf groep 4 kunnen al meedoen, ze krijgen dan een veiligheidshesje, handschoenen en een grijper en gaan enthousiast op zoek naar alles wat op afval lijkt. "Maar we starten altijd met wat gezelligheid, als de kinderen net uit school komen", vertelt Anneke, "even wat te drinken, koekje erbij, gezellig kletsen". De kinderen komen vaak zelf al met ideeën waar er afval te vinden is, eigen verantwoordelijkheid stimuleert Anneke graag.

Sparen voor een leuk uitje

20160608 85884Veel buurtbewoners reageren heel enthousiast als ze de kinderen aan het werk zien: "Prima werk, jongens!", horen ze dan regelmatig. Maar de kinderen sparen met elke opruimbeurt ook voor leuke uitjes. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld gespaard voor een bezoekje aan de bioscoop in de herfstvakantie, maar met een volle spaarkaart krijg je ook een kadobon van Intertoys. Er is een persoonlijke spaarkaart en één voor de hele groep, zo leren de kinderen ook goed samenwerken, legt Anneke uit.

Laten zien hoe het ook anders kan

Anneke: "Vaak doen kinderen heel lelijk tegen elkaar omdat ze dat zo gewend zijn, ik laat ze dan zien hoe het ook anders kan!" Zo worden de groepjes ook regelmatig gewisseld zodat de kinderen merken dat ze ook best met kinderen van een andere school plezier kunnen hebben. Gezellig met elkaar bezig zijn, je wijk opruimen en tegelijk nog iets leren, het is heel vanzelfsprekend voor Anneke, die de kinderen met veel plezier begeleidt. "Jonge kinderen vinden het gewoon leuk om als een 'echte' vuilnisman bezig te zijn, maar zo worden ze zich tegelijk ook bewust hoe belangrijk een schone en opgeruimde omgeving is. Ik merk vaak dat kinderen uit de groep ook anderen aanspreken als zij iets naast de prullenbak weggooien!"

Meedoen?

Kinderen vanaf groep 4 zijn van harte welkom om mee te doen met de Zwerfvuilkanjers. Op donderdagmiddag verzamelt de groep in de gezellige ruimte aan de Willem van Cleeflaan, vanaf half 15. De scholen in de buurt hebben verschillende tijden waarop de school uit gaat, dus de kinderen die vroeg uit zijn kunnen dan alvast een spelletje doen.

In de zomervakantie stoppen de zwerfvuilkanjers even, om in september weer lekker aan de slag te gaan! Op donderdag 1 september is weer de eerste bijeenkomst van de kanjers, zet deze datum dus alvast in je agenda!

-advertenties-

-goede doel-