Eerder hulp voor gezinnen met schulden en het behouden van de wijkrestaurants, dat heeft de gemeenteraad besloten tijdens het voorjaarsdebat. Hiermee wordt de hulp aan Zoetermeerders verder uitgebreid.

 

EMMA

eurosHet aantal Zoetermeerders met schulden dat hulp zoekt, is toegenomen. De raad wil daarom een aantal verbeteringen doorvoeren bij de schuldhulpverlening. Er moet meer met vast personeel worden gedaan, waarmee de gemeenteraad losse contracten niet wil stimuleren. Het project EMMA (Eerder Melden, Minder Achterstanden) is een initiatief van verschillende zorgpartijen waaronder Humanitas, Schuldhulpmaatje en Kwadraad. In dit project worden afspraken gemaakt met bijvoorbeeld woningbouwverenigingen. Wanneer zij op een zo vroeg mogelijk moment huurachterstanden signaleren, kunnen hoge schulden voorkomen worden. Het initiatief voor dit project is genomen door verschillende hulpverleners die het niet langer wilden aanzien hoe Zoetermeerders steeds verder in de schulden raakten. Onder de naam Samen Doen Zoetermeer kwamen verschillende instellingen bij elkaar om nauwer te gaan samenwerken. Van daaruit ontstond het idee om veel eerder betrokken te zijn bij mensen die net in financiële problemen zijn gekomen. Vaak raakten hulpverleners pas betrokken als er al maanden betalingsachterstanden waren en de nood al hoog opgelopen. Zorg in een vroeger stadium zou veel problemen kunnen voorkomen.

 

Wijkrestaurant moet blijven

De raad wil verder dat de wijkrestaurants, bekend onder de naam eetcafé in de dienstencentra van de Leyens en Meerzicht behouden blijven. Deze ontmoetingsplekken waar buurtbewoners samen kunnen komen voor een stukje gezelligheid en wat eten en drinken, zijn van groot belang. Zonder deze plek zal er minder saamhorigheid zijn en is de kans op eerzaamheid onder ouderen groter.

-advertenties-

-goede doel-