Het achterstallig onderhoud in de natuurtuin in het Westerpark wordt aangepakt en de wijktuin aan de Broekwegzijde wordt voor de komende jaren behouden. Dat blijkt uit het bloemenwei2resultatendebat dat gister in de Zoetermeerse gemeenteraad is gehouden.

Het handhaven van groen in de directe leefomgeving krijgt aandacht door het opstellen van beleid, planning en bijbehorende activiteiten. Datzelfde geldt voor het ontwikkelen van de gemeentelijke organisatie tot een duurzame organisatie.

Vrijwilligers van De Stichting Natuur- en Landschappentuin, Westerpark Zoetermeer hebben in een stadsgesprek de raadsleden geïnformeerd dat er veel achterstallig onderhoud is en dat de Stichting niet het geld, de mankracht en het materieel heeft om het achterstallig onderhoud in de Natuurtuin aan te pakken.

De Stichting heeft in overleg met de gemeente geïnventariseerd wat er allemaal gedaan moet worden, voordat het gewone onderhoud door de Stichting en de vrijwilligers opgepakt kan worden. Ook is er gesproken voor het beter toegankelijk maken van de Natuurtuin voor mensen met een lichamelijke beperking en mensen met kinderen in een buggy. Dit zou mogelijk worden als het verharde pad in de Natuurtuin verbreed zou worden.

Tijdens het voorjaarsdebat hebben Peter Vergers, D66 en Yvonne Bink-Winterkamp van Zó! Zoetermeer constructief overleg gehad. Uit de samenwerking is een gezamenlijke motie ontstaan, die tijdens het voorjaarsdebat is aangenomen. De motie werd gesteund door Groen Links, PvdA en CDA.

Het college gaat onderzoeken wat de kosten zijn om de Natuurtuin weer op het niveau van regulier onderhoud te krijgen. Wat het kost om de natuurtuin toegankelijk te maken en uit welke budgetten dit betaald moet worden.

Duurzaamheid

Ook Duurzaamheid kreeg aandacht in raadsvoorstellen. De raad wilde dat de gemeente overstapt op Nederlandse groene stroom en hierop inzet bij de eerstkomende aanbesteding. Ook komen er watertapkranen bij speelvelden en groene gebieden.
De komende maanden gaat het college plannen in de Perspectiefnota uitwerken in samenspraak met bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeenteraad. De financiële vertaling daarvan komt terug in de begroting. Tijdens het najaarsdebat in november 2016 neemt de raad daarover een definitief besluit.

-advertenties-

-goede doel-