Vorig jaar is de gemeente Zoetermeer opgeschrikt door het overlijden van een 22-jarige jongeman in een Zoetermeers gezin. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente Zoetermeer de Samenwerkende Inspecties Jeugd gevraagd onderzoek te doen naar het overlijden van deze jongvolwassene. Dit onderzoeksrapport werd woensdag door de Samenwerkende Inspecties aangeboden aan de gemeenteraad.
De 22-jarige jongeman overleed in april 2015, waarschijnlijk aan een verwaarloosde medische aandoening. De ouders waren verstandelijk beperkt, net als de andere 4 kinderen. De 22-jarige was de enige in het gezin zonder verstandelijke beperking, maar hij zonderde zich af en was depressief.
Uit het rapport komt naar voren dat vooral de samenwerking tussen de verschillende betrokken organisaties en de signalering van de complexiteit van de problemen tekort geschoten is. Er is door de hulpverlening niet gesignaleerd dat er meerdere complexe problemen speelden in het gezin. Bij problemen op meerdere gebieden, zoals armoede, gezondheid en veiligheid, zou er een 'domeincheck' gedaan moeten worden om de probleemgebieden goed in kaart te brengen en de hulp te coƶrdineren.
Zorg-marshalls houden overzicht
Mariƫtte van Leeuwen, wethouder jeugd: "Deze casus heeft mij zeer geraakt als wethouder, maar zeker ook als moeder. Er waren wel veel instanties betrokken bij dit gezin, maar de regie ontbrak. Signalen van problemen zijn niet opgepakt, het gezin was zorg-mijdend en gaf zelf aan de situatie goed aan te kunnen." Het is volgens de wethouder niet relevant om te proberen een schuldige aan te wijzen, omdat alle betrokken instanties naar hun eigen aandeel moeten kijken. Belangrijker is om te voorkomen dat dit soort situaties in de toekomst zullen ontstaan. Wethouder van Leeuwen: "Een verbeterpunt dat we nu al doorgevoerd hebben is dat er zes aanvoerders -ik noem ze ook wel 'zorg-marshalls'- zijn aangesteld voor Zoetermeer die de uitvoering van de Meerpunt-aanpak nu controleren. Dit levert in de praktijk ook echt winst op."