Veel plekken in Zoetermeer zijn voor gehandicapten slecht te bereiken. Dat blijkt uit een inventarisatie die het meldpunt Open Stad Zoetermeer de afgelopen weken heeft gedaan. De grootste knelpunten zijn de gehandicapten-toiletten, de ontoegankelijke van winkels en horeca, niet werkende liften en obstakels op weg.

Vijftig Zoetermeerders stuurden afgelopen weken een bericht aan het meldpunt Open Stad Zoetermeer. Het meldpunt is ingesteld door de fracties van Zó! Zoetermeer, D66 en PvdA, om de hindernissen waar mensen met een beperking in Zoetermeer tegenaan lopen in beeld te brengen.

Scootmobiel

"Als je gehandicapt bent, wil je net als iedereen ook weleens naar een restaurant of café. Maar dan moet je daar wel naar binnen en ook naar de wc kunnen. Helaas heeft niet iedere horecagelegenheid een toegankelijk terras of toilet", aldus Margot Kraneveldt (PvdA). "En sommige winkels hebben zulke smalle gangpaden dat je met je scootmobiel of rolstoel niet eens naar binnen kunt, laat staan dat je rustig rond kunt kijken."

Slechtzienden

De meldingen liepen uiteen van ‘Traptreden bij de stations zijn onvoldoende duidelijk gemarkeerd, dat is voor mij als slechtziende erg gevaarlijk’, via ‘bij het bloedprikken in het LangeLand ziekenhuis zijn de gangen zo smal dat je er met een elektrische rolstoel niet in kunt’, tot ‘het Stadstheater heeft het goede rolstoeltoilet vorig jaar vervangen door een veel kleinere waardoor ik er niet meer naar de wc kan.’

Initiatiefvoorstel

De drie fracties komen na de zomer - waarschijnlijk in oktober - met een initiatiefvoorstel dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Paul Diederen (D66): "We gaan aan de hand van de meldingen plannen maken om een aantal moeilijkheden op te lossen.”

Het meldpunt blijft voorlopig nog open: stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

OpenStadZoetermeer logo klein

 

 

-advertenties-

-goede doel-