wespenorchisDe KNNV afd. Zoetermeer vraagt uw hulp bij het opsporen van opvallende wilde planten in Zoetermeer. Regelmatig belichten zij een soort die op dat moment in bloei staat of dat spoedig gaat doen. Het gaat om in het wild levende plantensoorten, die wettelijke bescherming genieten. De maand augustus staat in het teken van de Brede wespenorchis.

De Flora- en Faunawet verbiedt het plukken, uitgraven of vernielen van de planten die belicht worden. Als bekend is waar deze planten voorkomen kan er in het beheer beter rekening mee gehouden worden. Ook als deze planten in uw tuin staan, willen ze dat graag weten.

 

Plant van de maand augustus: Brede wespenorchis (Epipactus helleborine)

 De Brede wespenorchis is een wilde, middelhoog tot hoog opgroeiende orchidee die op het hoogtepunt van de zomer in bloei staat en kan doorbloeien tot in de vroege herfst.

Als je de bloemen goed bekijkt dan is het niet moeilijk om daar een orchideeënbloem in te herkennen. De bloemkleur kan per plant variëren, van lichtgroen via bleekvleeskleurig naar wijnrood. Er zijn in Zoetermeer zelfs wel eens planten aangetroffen met vrijwel witte bloemen!

De naam wespenorchis dankt de plant aan het feit dat de bloemen door wespen worden bestoven. Hommels en zweefvliegen bezoeken de bloemen ook, maar veroorzaken daarbij geen bestuiving.

Orchideeën produceren enorme hoeveelheden stoffijn zaad dat m.b.v. luchtstromingen grote afstanden kan afleggen. Aan orchideeënzaad ontbreekt het dan ook meestal niet maar veel soorten zijn wel uitermate kritisch als het om de kiemingsomstandigheden gaat. Succesvolle kieming is alleen mogelijk als vanuit de bodem schimmeldraden het zaad binnen dringen. Via deze draden onttrekt het jonge plantje zijn bouwstoffen voor het grootste deel aan deze schimmel. Een vorm van omgekeerd parasitisme zou je kunnen zeggen. Omdat de juiste bodemschimmels lang niet overal aanwezig zijn, is het uitsteken en overplanten van deze soort zinloos en bovendien wettelijk verboden.

De Brede wespenorchis is, zowel in het stedelijk gebied als in de groengebieden rondom Zoetermeer zeker geen zeldzame verschijning. Vooral in de stad kan ze op de meest onverwachtse plekken opduiken. Vakken met oersaaie bodembedekkers behoren bijvoorbeeld tot haar meest favoriete groeiplaats. Maar ook uit particuliere tuinen komen jaarlijks meldingen van deze opvallende soort binnen. In de grote groengebieden zoals de Balij, het Westerpark en het Noordelijk plassengebied staat zij vaak aan bosranden of in niet al te donkere bosvakken, in de halfschaduw.

Weet u deze soort ergens in Zoetermeer te staan? De KNNV vraagt u uw waarnemingen graag met vindplaats (GPS-coördinaten of straat met huisnummer, park), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

-advertenties-

-goede doel-