De Brandweer voert actie voor een betere CAO. Brandweermensen mogen niet staken, dus hebben zij gekozen voor een andere aanpak: elke woensdag en zaterdag is er open dag bij Brandweer Zoetermeer! Woensdag in kazerne Oosterheem en zaterdag zet kazerne Stadshart de deuren open voor bezoekers.

 

20160817 88045  20160817 88048 
 Actie bij de brandweer  een belevenis bij kazerne Oosterheem

 

Met deze acties wil de brandweer aandacht vragen voor hun strijd om een betere CAO regeling. Het beroep van brandweermensen is zwaar, zowel fysiek als mentaal. De brandweer heeft de afgelopen jaren al veel moeten inleveren en voert onder andere actie voor een beter pensioen. Zo willen zij bijvoorbeeld bereiken dat brandweermensen ouder dan 59 jaar geen uitrukdienst meer hoeven te doen, maar recht krijgen om door te werken in een minder zware functie. Door de zware werkzaamheden kan een brandweerman niet doorwerken tot de leeftijd van 62. Wanneer hij of zij eerder moet stoppen, ontstaat er een terugval in salaris en zijn er weinig kansen op ander werk. Dit moet goed ondervangen worden vinden de vuurvechters. Helaas praten de bonden en de overheid op het ogenblik niet. De onderhandelingen zitten muurvast. Tijd voor een publieksvriendelijke actie vinden ze bij de brandweer.

 

20160817 88053  20160817 88076 
 Branden blussen  en ervaren hoe zwaar het werk is

 

De bezoekers en vooral de kinderen hadden het bijzonder naar hun zin op de open dag, woensdag op kazerne Oosterheem! Zij kregen voorlichting over het brandweerwerk, en mochten zelfs even uitproberen hoe het voelt om met volledige brandweeruitrusting alle benodigde spullen in en uit de brandweerauto te laden. Hijgend vertelt één van de ouders: "Een complete workout! Alleen de kleding en bescherming is al zwaar en dan moet je nog de apparatuur en blusslangen mee sjouwen!", waarop de begeleidende brandweerman nuchter opmerkte:  "En dit is slechts de voorbereiding! Pas als je alles hebt klaargezet begin je met blussen en sta je zo een kwartier achter elkaar te spuiten onder hoge druk!"

 

20160817 88095   20160817 88090
 Werken met perslucht maakt het werk zwaarder  Acties gaan door zo lang er geen CAO is

 

De open dag van kazerne Stadshart is zaterdag 20 augustus, van 10 tot 13 uur.

De acties gaan door tot de CAO onderhandelingen verder gaan of een goede CAO is. Tot die tijd is er elke woensdag op kazerne Oosterheem van alles te beleven. Op de zaterdagen kunnen bezoekers terecht op kazerne Stadshart. Je kan er blussen, sjouwen maar zeker ook veel informatie krijgen over brandveiligheid in huis.

 

-advertenties-

-goede doel-