20160819 88297De deelnemers van de zomerschool Nederlands dompelen zich deze zomer onder in een warm bad van Nederlandse taal en cultuur. Zes weken lang 5 uur per dag zwoegen op dat moeilijke Nederlands, want wanneer gebruik je nu dat kleine maar moeilijke woordje ‘er’ en wat betekent ´ ik ben gek op jou’? Naast hard werken was er zeker ook genoeg tijd voor plezier en ontspanning.

 

20160819 88154Ruim 20 enthousiaste deelnemers gingen deze zomer hard aan de slag om hun Nederlands te verbeteren. Alle deelnemers hebben een doel: inburgeringsexamen doen, naar school gaan of sneller aan het werk komen. De deelnemers hebben allemaal een verschillende achtergrond, spreken niet dezelfde moedertaal. Voor communicatie zijn ze dan wel aangewezen op het Nederlands!

Alle deelnemers van de zomerschool sloten afgelopen vrijdag de lessen af met een feestje. Iedereen had wat lekkers klaar gemaakt uit de eigen cultuur, samen lieten ze het zich goed smaken! Na de lunch kregen de deelnemers hun diploma van wethouder Isabelle Vugs en docente Ellen van Son. Ellen van Son is zeer tevreden over de vooruitgang van de deelnemers: “Alle deelnemers zijn enorm vooruit gegaan in hun taalvaardigheid, door de intensieve aanpak leren ze heel snel!”

 

Zomerschool helpt bij integratie

De zomerschool is een initiatief van de gemeente Zoetermeer omdat wethouder Isabelle Vugs vergunninghouders wil ondersteunen die gemotiveerd zijn om Nederlands te leren en Zoetermeerder te worden. Vanuit dat idee is de Zomerschool ontstaan. Isabelle zegt hierover: “Deze mensen zijn zeer gemotiveerd en hebben een enorm potentieel. Dat mogen wij niet verloren laten gaan. Nederlands leren is moeilijk, ik weet het nog vanuit mijn tijd in het onderwijs. Het kost enorm veel energie. Maar zolang je niet goed Nederlands spreekt is het moeilijk om te integreren”.

Ellen van Son, directeur van Huiswerkbegeleiding Zoetermeer is de uitdaging aangegaan om deze groep in één vakantie grote stappen vooruit te helpen in het beheersen van de Nederlandse taal. “Ik wilde het zo leuk mogelijk maken, want als je plezier hebt leer je sneller. Dus naast grammatica, schrijven en lezen hebben we veel met elkaar gepraat. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook oud Hollandse spellen gedaan, zoals koek happen en spijker poepen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze een hechte groep zijn geworden”. Ook scrabble bleek een goede en leuke manier om gezelligheid te combineren met leren, de leiding moest soms de laatste deelnemers naar huis sturen omdat de les allang afgelopen was, maar het potje nog niet!

 

“Het geven van presentaties was de beste leerschool, omdat ik geleerd heb hoe je zinnen over verschillende onderwerpen kan maken.” (Mevr. Ruqaya uit Koerdistan)

 

2016 08 18 12.47.56Ik heb het verschil geleerd tussen ‘jij bent gek’ en ‘ik ben gek op jou’

Deelnemer Bahaa komt uit Syrië en heeft al eerder taalles gehad. “Hier op de zomerschool is het heel leuk. Andere lessen gingen vaak te snel voor mij. De leraressen en vrijwilligers hebben mij nu veel geholpen. Ik kan nu zelfs een beetje roddelen in het Nederlands” zegt hij met een lach. “Ik durf nu mensen in het Nederlands aan te spreken en dat had ik vooraf niet verwacht.” Ook heeft Bahaa geleerd hoe ingewikkeld de taal soms kan zijn, zo is er een groot verschil tussen ‘jij bent gek’ en ‘ik ben gek op jou’!

 

“Spreken is nog steeds moeilijk voor mij, maar nu ben ik in staat om te lezen en goed te schrijven. Ik ga door met het leren van Nederlands omdat mijn doel is om water- en luchtbehandeling te studeren aan de universiteit. (Mr. Salem uit Syrië)

 

Gedreven en gemotiveerd

Door het inzetten van vrijwilligers krijgen de deelnemers veel één op één aandacht, dit is dé manier om snel vooruit te gaan. Vrijwilligster Inge vertelt: “ De deelnemers zijn enorm gemotiveerd en willen alles leren. Het leuke is dat ik ook weer van hen veel heb geleerd. Ik ben erg nieuwsgierig naar andere culturen en talen”. Vrijwilliger Frans: “Het is best intensief om een week lang te helpen, maar geweldig om te doen. Ik vind het mooi om te zien hoe gedreven en gemotiveerd deze cursisten zijn.”

 

“Nu heb ik vrienden uit verschillende landen en culturen.” (Mevr. Nicky uit Indonesië)

 

Leven weer oppakken

20160819 88231Aamir, journalist uit Pakistan, worstelt nog met het Nederlands, maar was heel enthousiast om zijn beroep weer op te pakken. Hij interviewde op de afsluiting van de zomerschool zijn medestudenten, in het Nederlands! De citaten van de deelnemers in dit artikel zijn verwoord door Aamir.

Aamir: “Het is voor mij moeilijk om me de taal eigen te maken, maar ik wil doorzetten! Ik zie aan mijn kinderen dat ze het zo makkelijk oppikken. Zij gaan hier naar school en spreken de taal al heel goed. Maar als je wat ouder bent dan is het heel moeilijk om te leren!”

 

Zomerschool groot succes

“De zomerschool is echt een groot succes geworden!”, vertelt Ellen van Son. Het niveau in de groep is sterk verbeterd, maar daarnaast hebben de deelnemers ook veel geleerd over de Nederlandse cultuur en leren samenwerken. Een aantal deelnemers van de zomerschool gaat door met leren, twee jongens willen in Nederland gaan studeren en weer oppakken wat ze door hun vlucht moesten opgeven.

-advertenties-

-goede doel-